Mită pentru deblocarea a 180 milioane de euro pentru Liberty Galaţi. Acuzaţii DNA la adresa ex-ministrului Costel Alexe

Mită pentru deblocarea a 180 milioane de euro pentru Liberty Galaţi. Acuzaţii DNA la adresa ex-ministrului Costel Alexe
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, pentru luare de mită şi instigare la delapidare.

"În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare", se precizează într-un comunicat al DNA.
Surse judiciare au precizat că ar fi fost vorba de fostul ministru al Mediului Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.
Solicitarea DiNA referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, "în perioada martie - aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme".
"Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone (aproximativ 103.000 de lei), ar fi fost primite, în datele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrate de o rudă de-a sa", menţionează anchetatorii.
DNA precizează că cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii anticorupţie, precum şi zece volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Informaţii din surse judiciare

Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media.ro, în cauză este vorba de Combinatul Siderurgic Liberty Galați. Potrivit ordinului ministrului Mediului nr. 1404 din 13 iulie 2020 (semnat însă de secretarul de stat Mircea Fechet, devenit ulterior ministru, după ce Costel Alexe a fost ales președinte al CJ Iași), combinatului Liberty Galaţi i-au fost alocate 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Aceste certificate sunt drepturi tranzacţionabile, reprezentând o tonă de CO2 neemisă, ele putând fi valorificate pe piaţa europeană de profil. Astfel, companiile care îşi reduc emisiile de carbon beneficiază de aceste certificate, ce pot fi ulterior vândute companiilor care îşi depăşesc cotele de emisii alocate.
Valoarea acestor certificate este fluctuantă, dar în prezent se tranzacţionează cu aproximativ 33 de euro. Prin urmare, valoarea certificatelor alocate pentru combinatul Liberty Galaţi este de aproximativ 180 milioane de euro.
Potrivit specialiștilor de mediu consultați de G4Media.ro, în cazul combinatului siderurgic Galați, este vorba de o deblocare din partea ministrului Alexe a alocării certificatelor la care combinatul avea dreptul și care au fost acordate de Comisia Europeană.
În ceea ce priveşte "depozitul de deşeuri neconforme" este vorba, potrivit surselor judiciare, de Halda de zgură, în prezent în proces de închidere.
În cauză ar fi vorba de soția lui Costel Alexe și de firma Corporex SRL, deţinută de Raluca Elena Alexe, soţia lui Costel Alexe. Mita ar fi constat în… șipcă metalică și tablă cutată pentru gard!

Reacţiile părţilor implicate

Costel Alexe s-a arătat surprins de acuzaţiile formulate de DNA, dar a dat asigurări că va coopera pe deplin cu anchetatorii: "Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii. Nu voi face nicio referire publică la această situație în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzațiile care îmi sunt aduse și voi oferi toată cooperarea și transparența mea în fața organelor judiciare."
Interpelaţi în legătură cu datele prezentate de DNA, reprezentanţii Combinatului Siderurgic Liberty Galaţi au declarat pentru "Viaţa liberă" că (deocamdată, cel puţin) nu comentează informaţiile făcute publice de anchetatori. Dar, câteodată, chiar şi un "no comment" poate fi un răspuns…

Iohannis a aprobat începerea urmăririi penale

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe. Totodată, se arată că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri. Decizia a venit după ce DNA a cerut, luni, Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, pentru luare de mită şi instigare la delapidare.

Citit 7384 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:28

6 comentarii

 • postat de Sandu
  Miercuri, 06 Ianuarie 2021 15:04
  89.39.81.***
  Cum adica acest ministru nu este pesedist?Acum inclin sa cred ca nu mai conteaza culoarea politica intrucat cam toti cand ajung acolo sus tin cu totul da profite de functie.Ar mai fi si nuanta ca uite vezi doamne justitia este apolitica acum dar nu prea cred.Vom mai vedea.
  3
  23
  Raportează
 • postat de din galati
  Miercuri, 06 Ianuarie 2021 14:25
  62.231.94.***
  Ceva nu este in regula cu aceasta schema:
  1. Spaga pentru aceasta suma este prea mica, e de ras, doar daca cineva din partea Liberty a vrut sa-l lucreze pe ministru pentru cine stie ce motive, eventual intarzierea la plata a certificatgelor sau alte manevre, hai sa-ti dau un cadou...
  2. Sau persoana intermediara a cerut la sefi, in numele, pentru Nevasta ministrului, ceva, si apoi s-a dus la ea si a rugat sa accepte acest cadou, bla-bla, dupa ce si- a oprit partea (mai mult decat i-a dat GASTII, nevasta gascanului)
  3. Ori au fost prosti, DESI persoanele care se preteaza la asa ceva, STIU ca se discuta in procent din beneficiu, adica la un calcul orientativ spaga este de 0.012 %, la orice spagangiu se discuta de 1-2 % pentru sume mari, sau de la 2-10% la sume mici si nesimtiti.
  4. Sau au dat cadoul in avans si apoi s-au rugat sa le deblocheze banii, sa-i bage in fata., ceea ce ar trebui sa se lase cu dosare si pentru cei de la Liberty. In plus nu cred ca conducerea nu stia nimic si s-au trezit cu valoarea ca prin minune.
  Acum vreo 10 -15 ani a fost un scandal in Germania ca SIEMENS avea fond de spaga 1 sau 2 miliarde euro, din care dadea in America de Sud, Europa, America de Nord, ca sa vedeti cum se discuta.

  Adica ori e prosti si saraci, ori cineva i-au lucrat.

  Chiar sunt curios cum a fost, si ce va fi.
  9
  12
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 06 Ianuarie 2021 14:20
  82.79.132.***
  Totusi ministrul Costel Alexe a fost cu bun simt si a pretins doar 22 tone de laminate (circa 103.000 lei)! Altii pretind 10% din valoarea contractelor atribuite. Ce bine este de altii care au painea si cutitul si o impart altora, dar se pare ca se mai taie si la degete.
  8
  7
  Raportează
 • postat de jorpalica
  Miercuri, 06 Ianuarie 2021 11:22
  89.39.81.***
  Daca e adevarat si se dovedeste a fi vinovat ,insamna ca de la treapta de sarac ...in sus nu mai e nici un om cinstit si corect in tara asta.Nu are cum.Iar sfarsitul lumii si a starii actuale de lucruri ,in cazul de fata pare o dulce alinare.& miliarde de bipezi ,intr-un haos creat si sustinut de ei insisi ,care duce catre un colaps ingrozitor,ce ne putem dori mai mult?
  4
  21
  Raportează
 • postat de Spaga nemuritoare
  Miercuri, 06 Ianuarie 2021 02:51
  108.245.201.***
  Asta e nene ....altceva mai stiti ??
  2
  7
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 06 Ianuarie 2021 02:41
  194.105.20.***
  Combinatul nu are spre livrare direct sipca metalica si nici tabla cutata,doar achizitie prin firmele care au contract cu Liberty,prelucreaza tabla si fac aceste produse.
  9
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.