Funcţionar public trimis în judecată

Funcţionar public trimis în judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

·    Pagube de aproximativ 723.480,11 euro în defavoarea statului

Ieri, un funcţionar public de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi şi doi administratori de firmă au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi.  Eduard Claudiu Miloiu, inspector la D.G.F.P. Galaţi, este acuzat de procurori de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Alexandru Pohrib, administrator la două societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată, şi Octavian Miclescu, fost administrator la una dintre firme, în sarcina căruia s-a reţinut complicitatea la evaziune fiscală.

Ce spun procurorii

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada februarie 2005 – octombrie 2006, inculpatul Alexandru Pohrib, în calitate de administrator la SC TUBMETO SRL Galaţi şi SC MICMETO SRL Galaţi, a întocmit şi semnat mai multe documente contabile (facturi fiscale de cumpărări de mărfuri, contracte de prestări servicii, proces-verbal de dezmembrări) care au avut ca rezultat înregistrarea unor operaţiuni comerciale fictive creatoare a unei taxe pe valoare adăugată deductibilă în sumă de 2.566.040 lei.

În demersul său, Alexandru Pohrib a fost ajutat de inculpatul Octavian Miclescu care, fiind la momentul respectiv administrator la SC MICMETO SRL Galaţi, a semnat mai multe documente de evidenţă contabilă în scopul menţionat mai sus.

De asemenea, în luna decembrie 2005, inculpatul Alexandru Pohrib a înregistrat în contabilitatea SC MICMETO SRL Galaţi, în mod fictiv, o factură fiscală reprezentând lucrări de terasamente efectuate de SC MICMETO SRL Galaţi către SC TUBMETO SRL Galaţi. Prin această modalitate, inculpatul s-a sustras de la plata sumei de 16.784 lei reprezentând impozit pe profit datorat bugetului consolidat al statului.

Pagube cu ajutorul inspectorului fiscal

În acelaşi context, în perioada iulie 2005 - octombrie 2006, inculpatul Eduard Claudiu Miloiu, în calitate de inspector fiscal la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi, a întocmit trei rapoarte de inspecţie fiscală la firmele administrate de Alexandru Pohrib, în care a consemnat situaţii de fapt nereale.

Acest lucru a avut ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 2.582.824 lei (aproximativ 723.480,11 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,57 lei/euro) reprezentând TVA deductibil şi impozit pe profit.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Octavian Miclescu şi Eduard Claudiu Miloiu.

Conducerea D.G.F.P. Galaţi nu a dorit să comenteze acest incident, susţinând că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale. „Aşteptăm ceva oficial din partea instanţei care să ateste că inspectorul cu pricina a fost trimis în judecată. După ce vom primi acest document, vom dispune, conform regulamentului, suspendarea din funcţie a domnului Miloiu.

Mai multe informaţii nu putem oferi decât după ce fapta va fi confirmată de instanţa de judecată”, ne-a declarat domnul Costică Onica, director executiv la D.G.F.P. Galaţi.

Dosarul în care cei trei gălăţeni sunt inculpaţi va fi judecat la Judecătoria Galaţi. După cinci ani de la faptele respective. Şi ne mai întrebăm cum de am ajuns aici!

Citit 2083 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.