Peste un milion de lei, confiscați din afaceri fără autorizații

Peste un milion de lei, confiscați din afaceri fără autorizații
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Încasările pe mai multe luni și chiar ani de la patru firme din Galați au fost confiscate de Poliția Locală, pentru că patronii au încălcat dispozițiile de supendare a activității.

Autoritățile de control le interziseseră să mai activeze temporar, după ce, în urma controalelor derulate în ultimii trei ani, au stabilit că unitățile, din domeniul alimentației publice și al saloanelor de înfrumusețare, funcționau fără autorizație emisă de Primărie. Chiar și după ce le-a fost interzisă desfășurarea activității, respectivele afaceri au mers mai departe, ceea ce, conform legii, le-a atras administratorilor noi sancțiuni, mult mai drastice.

Oamenii contestaseră în instanță măsurile și pe timpul procesului au continuat să activeze, dar au pierdut. "După verificările inițiale, s-a constatat că respectivii agenți economici au funcționat în perioada de suspendare a activității, ceea ce a dus implicit la o nouă sancțiune contravențională și măsura complementară de confiscare a veniturilor realizate de la data suspendării până la data controlului", a precizat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați.

Conform O.G nr. 99/2000, limitele amenzilor aplicabile în cazul încălcării locațiilor prevăzute de deciziile de suspendare se dublează, astfel că, în ultimele luni ale lui 2021, polițiștii locali au confiscat de la cele patru firme 1,1 miloane de lei, respectiv toate încasările înregistrate în perioada în care ar fi trebuit să fie închise. Această măsură este prima de acest gen aplicată de polițiștii locali din Galați. Cea mai mare parte a sumei confiscate de la o singură firmă, care a devenit astfel venit la bugetul de stat, este de aproape 800.000 de lei și provine de la un magazin mixt.

În cursul anului 2021, 28 de firme care funcționau fără autorizație au fost amendate și li s-a dispus suspendarea activității. Trei dintre acestea sunt în colimatorul Poliției Locale pentru începutul anului 2022, reprezentanții instituției dând asigurări că Serviciul Control Activități Comerciale și Biroul Evidența Persoanei vor continua acest tip de verificări, pe măsură ce vor fi pronunțate hotărâri definitive în cazul operatorilor economici care au contestat în instanță măsura de suspendare a activității.

Citit 2521 ori Ultima modificare Joi, 30 Decembrie 2021 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.