Operațiuni cu droguri, coordonate din Penitenciarul Galați (FOTO și VIDEO)

Operațiuni cu droguri, coordonate din Penitenciarul Galați (FOTO și VIDEO)
Trafic de stupefiante la ”mare siguranță”. Foto: DIICOT
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Penitenciarul Galați, alături de cele de la Brăila, Focșani și Tulcea, se află pe lista procurorilor DIICOT în cadrul unui mega-dosar de trafic de stupefiante, dirijat din spatele gratiilor. Peste 30 de descinderi au avut loc joi, 3 martie, în cinci județe, vizate fiind două grupări care distribuiau droguri atât în unitățile de detenție, cât și în afara acestora. În unele cazuri, drogurile erau traficate chiar în incinta instanțelor de judecată. 

O anchetă care scoate la iveală detalii incredibile din realitatea traficului cu droguri din Galați și județele învecinate a avut joi, 3 martie, punctul culminant, odată cu descinderea simultană a procurorilor DIICOT, a polițiștilor de la Crimă Organizată și a trupelor speciale în 32 de locații de pe raza județelor Galați, Brăila, Vrancea, Buzău și Tulcea. Vizate au fost două grupări de traficanți, care, din luna aprilie a anului trecut, au dezvoltat o filieră de distribuție de stupefiante ”la scară mare”. Implicați erau inclusiv arestați sau condamnați aflați în penitenciare, trimiși după gratii pentru trafic de droguri sau pentru infracțiuni cu violență. Aceștia dirijau operațiunile care se derulau ”afară” și supravegheau distribuția stupefiantelor în unitățile de detenție. 

”Liderii acestor grupuri infracționale, persoane ce erau condamnate ori cercetate în stare de arest preventiv în alte cauze având ca obiect infracțiuni de trafic de droguri și produse psihoactive ori infracțiuni săvârșite cu violență, au coordonat din penitenciarele în care erau deținuți activitatea infracțională a celorlalți membri ai grupului infracțional aflați în stare de libertate, rude, afini și alte persoane din anturajul lor, în sensul procurării de substanțe psihoactive/psihotrope și introducerii lor în Penitenciarele Focșani, Galați, Tulcea și Brăila, precum și pentru distribuirea, oferirea spre vânzare și vânzarea lor consumatorilor finali de pe raza jud. Buzău, Vrancea, Galați, Tulcea și Brăila”, au explicat procurorii DIICOT.

Droguri aruncate peste gard sau pitite la instanță 

Drogurile, ce se prezentau sub formă de materie vegetală ori substanță pulverulentă, erau introduse în penitenciare prin pachete, erau ascunse printre alimente, medicamente și articole vestimentare aduse deținuților de către vizitatori, prin scrisori impregnate cu asemenea substanțe interzise și trimise deținuților. Se mai practica ambalarea în diverse recipiente ori pachete de țigări, aruncate în curtea penitenciarului sau lăsate lângă gardul împrejmuitor, de unde erau preluate de către deținuți. În plus, susțin anchetatorii, au existat situații în care substanțele interzise erau preluate de deținuții aduși la judecată din anumite locuri din incinta instanțelor, unde fuseseră lăsate, în prealabil, în mod conspirat, de membrii grupului infracțional aflați în libertate. 20 de persoane au fost duse joi la audieri, la sediul DIICOT Buzău, structură pe masa căreia se află dosarul de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație, și trafic de droguri de mare risc. La percheziții au fost ridicate 90 de grame de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, 40 de grame de canabis, 45 de seminţe de canabis, 11.400 de lei și 19 telefoane mobile. Acțiunea de joi a beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploieşti și Galați, cele ale serviciilor de combatere a criminalității organizate Vrancea, Brăila și Tulcea, precum și cele ale jandarmilor inspectoratelor de jandarmi județene Buzău, Brăila, Galați și ale Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.

FOTO și VIDEO

Citit 3910 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2022 09:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.