Indemnizaţii pentru creşterea copilului

Indemnizaţii pentru creşterea copilului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Dacă o salariată care are ca dată prezumtivă a naşterii luna noiembrie 2010 nu a realizat venituri în luna noiembrie 2009, fiind în concediu fără plată, poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului?”, întreabă doamna Ioana M.

Potrivit art. 1 alin. 1 din O.U.G. nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Alin. 2 lit. i) al aceluiaşi articol stipulează că cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioada în care persoanele au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii.

Deci, concediul fără plată pentru a fi considerat perioadă asimilată în vederea deschiderii dreptului salariatei dumneavoastră la concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani trebuie să fi fost acordat pentru participarea la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta să-şi fi dat acordul dacă iniţiativa i-a aparţinut.

Pe de altă parte, concediul fără plată pentru interese personale nu ar afecta dreptul menţionat dacă în noiembrie 2009 salariata a lucrat cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din lună, iar în celelalte a fost în concediu fără plată. Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată în cele 12 luni fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut anterior.

Citit 668 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.