Activul succesoral

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul notar George Schin ne-a oferit câteva informaţii despre activul şi pasivul succesoral, pentru că, din experienţa sa, a constatat că multă lume nu ştie ce înseamnă aceşti termeni juridici.

Activul succesoral, transmis moştenitorilor la moartea defunctului, cuprinde drepturile defunctului cu caracter patrimonial existente la data deschiderii moştenirii. Drepturile personale nepatrimoniale nu se transmit prin moştenire, decât în anumite situaţii excepţionale, limitativ prevăzute de lege.

Fac parte din activul succesoral:

·    drepturile reale principale, precum dreptul de proprietate, dreptul de uz, dreptul de uzufruct, dreptul de abitaţie, dreptul de servitute şi dreptul de superficie; drepturile de creanţă;

·    drepturile realizate din creaţia intelectuală;

·    drepturile patrimoniale aflate la îndemâna defunctului, precum: acţiunea în revendicare, în anulare, rezoluţiune sau reziliere, revocare etc.

Transmiterea activului succesoral poate fi universală, cu titlu universal şi cu titlu particular. Transmiterea universală are ca obiect întregul patrimoniu succesoral, iar transmiterea cu titlu universal vizează doar o fracţiune din acesta.

Pasivul succesoral

Pasivul succesoral este format din datoriile şi sarcinile moştenirii, aşa cum sunt ele stipulate in art. 774 C.civ.

Datoriile succesiunii sunt acele obligaţii de ordin patrimonial ale defunctului, care se aflau la data deschiderii succesiunii în patrimonial acestuia, indiferent de natura lor juridică, precum: obligaţiile asumate de defunct prin contracte şi obligaţii ce au luat naştere, în sarcina defunctului, pe tărâm delictual, ca urmare a săvârşirii unei fapte cauzatoare de prejudicii. Plata pasivului revine moştenitorilor universali sau cu titlu universal.

La plata pasivului succesoral sunt ţinuti moştenitorii universali sau cu titlu universal (moştenitorii legali, legatarii universali, legatarii cu titlu universal, instituiţii contractuali universali sau cu titlu universal).

Legatarii particulari şi instituiţii contractuali particulari nu sunt ţinuţi la plata pasivului succesoral, fiind simpli succesori la bunuri.

Citit 1754 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.