Există, dar nu se aplică

Există, dar nu se aplică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Legea 1/2009 doar încurcă lumea * Publicată în Monitorul Oficial în februarie 2009, ea nu are încă norme de aplicare *

În 2009, pe 3 februarie, era publicată în Monitorul Oficial nr. 63, Legea nr. 1/2009, cunoscută şi drept Legea Voiculescu. Prin această lege, se stabileşte că imobilele care au fost înstrăinate în baza Legii nr. 112/1995 şi terenurile aferente acestor imobile nu se vor restitui în natură, ci doar în echivalent.

Tot prin această lege se abroga interdicţia impusa chiriaşilor de a înstrăina sub orice formă apartamentele cumpărate în temeiul Legii nr. 112/1995 timp de 10 ani de la data cumpărării către orice persoane cu excepţia persoanei îndreptăţite, fost proprietar al acelei locuinţe, precum şi interdicţia de înstrăinare în orice mod a imobilelor dobândite în baza Legii nr. 112/1995 până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acţiunilor formulate de persoanele îndreptăţite foşti proprietari sau, după caz, moştenitori ai acestora.

Domnul Tudorel a citit şi el despre legea cu pricina şi cum a moştenit de la tatăl său o casă cumpărată în 2005, pe baza Legii 112/1995, s-a hotărât să o vândă.

„Am şi cumpărător. Am fost la mai mulţi notari şi unii mi-au spus că nu se poate vinde, alţii că se poate. Nu ştiu ce să mai cred. Cumpărătorul nu mai are încredere acum şi vrea să renunţe. Ce să fac eu încă cinci ani cu această casă? Eu vreau să o vând şi gata. Este sau nu aplicabilă această lege?”, ne întreabă cititorul nostru.

La primul impuls, după ce am citit şi noi Monitorul Oficial, în care scrie clar că Legea 1/2009 intră în vigoare la 3 zile de la publicare, i-am spus domnului Tudorel că poate vinde liniştit casa. Dar, pentru a nu da informaţii eronate, l-am contactat telefonic pe Bogdan Ciucă (FOTO), preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi.

„Legea este aprobată, promulgată şi publicată în Monitorul Oficial. Momentan însă, din păcate, nu se poate pune în practică pentru că nu există norme de aplicare. Conform legii, Ministerul Justiţiei trebuia să emită norme de aplicare în termen de 60 de zile de la publicare”.

„Din februarie 2009 şi până în august 2010 nu au apărut aceste norme. Au fost zeci de interpelări în Parlament, au fost făcute zeci de sesizări către minister în speranţa că se va întâmpla ceva. Din păcate, aşa cum am mai spus, legea este blocată la minister. Oamenii vor să vândă, dar nu pot, din cauză că nu sunt norme”, ne-a explicat Bogdan Ciucă.

Tot din declaraţiile preşedintelui Camerei Notarilor Public Galaţi am aflat că există o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care un cetăţean român a obţinut dreptul de a vinde un imobil dobândit prin moştenire, imobil cumpărat iniţia prin Legea 112/1995.

„Trebuie citită cu mare atenţie această decizie a Înaltei Curţi şi sperăm că se poate aplica în cât mai multe cazuri. Sunt mulţi oameni în această situaţie, fapt pentru care a apărut şi Legea nr. 1/2009. Sperăm, de asemenea, ca această lege să poată fi pusă în practică cât mai curând”, a adăugat Bogdan Ciucă.

Vom reveni şi noi cu mai multe amănunte despre cazul cititorului nostru, după ce şi el se va lămuri dacă poate sau nu vinde imobilul moştenit de la tatăl său.

Citit 1189 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.