Curier juridic - Cumul de funcţii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Dacă sunt în şomaj tehnic pot să lucrez 4 ore cu contract cu timp parţial la o firmă privată? Dacă da, ce trebuie să conţină un asemenea contract?”, ne întreabă domnul Horia M.

Conform art. 35 din Codul muncii, orice salariat căruia legea nu-i interzice în mod expres, are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, sub rezerva declarării fiecărui angajator a locului unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.

Dacă salariatul are dreptul la cumulul de funcţii în timpul executării contractului individual de muncă, cu atât mai mult va avea acelaşi drept în timpul suspendării lui potrivit art. 52 alin. 1 lit. d) din Codul muncii (în perioada şomajului tehnic).

Acesta poate cumula o altă funcţie în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial.

Potrivit art. 102 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor dintr-un contract obişnuit, următoarele:

a)    durata muncii şi repartizarea programului de lucru;

b)    condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;

c)    interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.

În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele de mai sus, contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.

Citit 616 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.