Gălățeni, victime pe lista țeparilor cu bucătării la comandă

Gălățeni, victime pe lista țeparilor cu bucătării la comandă
Showroom-ul de la Galați, de la parterul blocului Melcret, a fost închis
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Unul dintre județele în care basarabenii de la ”Bismobil Kitchen”, o afacere care opera sub paravanul a zeci de firme, au preluat comenzi fără a le onora, a fost și Galațiul. Cu un showroom deschis într-un bloc de lux din oraș, firma care promitea realizarea de mobilă de bucătărie de lux la prețuri inaccesibile omului de rând, a făcut, la Galați, trei ”victime” oficiale. Două au ajuns la Poliție, plângerilor lor alăturându-li-se alte câteva zeci, înregistrate oficial la nivel național. 

Mobilă de lux la prețuri piperate pentru românii care voiau bucătării ca-n filme. A fost rețeta după care au mers cu succes basarabenii care au dezvoltat, în România, o afacere pe gustul celor care au visat să aibă casele mobilate după cele mai moderne standarde. Mai exact, bucătării la comandă, făcute după nevoile și gusturile personalizate ale fiecărui client, în schimbul unor sume, am putea zice, prohibitive. Câteva mii de euro ajungea o mobilă comandată la ”Bismobil Kitchen”, cu un avans deloc neglijabil, de 70 la sută din prețul total al produsului, care includea o măsurare gratuită făcută de angajații companiei. Convinși cu reclamă online, dar și prin cele 14 showroomuri deschise în marile orașe, sute de români au dat curs ofertei, chiar și spre sfârșitul anului trecut, când compania anunța ”relocarea” magazinelor din Cluj, Târgu Mureș și Pitești, pentru a justifica închiderea centrelor de prezentare, posta pe paginile oficiale mesaje din partea conducerii firmei prin care se încerca justificarea întârzierii onorării comenzilor prin ”situația economică și politică” sau lansa o ofertă de achitare a mobilei într-un număr mic de rate, într-un timp scurt, fără dobânzi ori reduceri mari la produsele ”Premium”. Strategii prin care fondatorul companiei, Mihail Șaran, a încercat, pe ultima sută de metri, să țină sub control numărul tot mai mare de clienți nemulțumiți, care începeau să se adreseze autorităților cu plângeri. 

Showroom-ul de la Galați, de la parterul blocului Melcret, a fost închis

Mihail Șaran, fondatorul Bismobil Kitchen

Întârzieri și erori

Deoarece nu au primit la timp mobila comandată, pentru care plătiseră în prealabil bani frumoși sau au primit un produs cu defecțiuni și diferit de ceea ce ceruseră, inclusiv unii clienți din Galați au încercat să își caute dreptatea pe la instituții. Trei păgubiți au ajuns la Protecția Consumatorului cu sesizări, existența reclamațiilor fiindu-ne confirmată, la solicitarea noastră expresă. ”La Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Galați s-au înregistrat trei petiții privind firma partener «Tudor Partner BK SRL». O petiție a fost redirecționată la CJPC Iași, iar două petiții sunt în curs de cercetare”, ne-a comunicat Laurențiu Asaftei, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Galați. Două plângeri au ajuns și la Poliție, ambele de la două doamne, cu vârste de 52 și, respectiv, 53 de ani, care au mers la secții să reclame faptul că achitaseră avansurile pentru mobilă de bucătărie, dar nu primiseră nimic în schimb. Mai mult, nu mai reușeau să ia legătura cu reprezentanții firmei, iar showroomul ”Bismobil Kitchen” de la Galați se închisese la începutul acestui an. ”La nivelul Secției 3 Poliție Galați a fost înregistrată o petiție pe 9 decembrie 2022, din partea unei femei de 52 de ani, din municipiul Galați, iar la nivelul Secției 2 Poliție a fost primită o petiție în data de 12 ianuarie 2023, din partea unei femei în vârstă de 53 de ani, tot din municipiul Galați. Petiția se află în prezent în curs de cercetare”, ne-a confirmat ag. șef. pr. Ciprian Stoica, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați. 

Zeci de firme, sute de păgubiți

Potrivit surselor oficiale, numărul clienților care s-au considerat prejudiciați cu sute de mii de euro în total prin neonorarea comenzilor de către ”Bismobil Kitchen” ar fi de ordinul zecilor. Mai exact, IGPR a confirmat zilele trecute existența a 54 de plângeri individuale pentru înșelăciune înregistrate la nivel național, pentru 15 dintre acestea fiind începută urmărirea penală. Sesizări au ajuns și la poliția din Republica Moldova, stat pe al cărui teritoriu, de altfel, fondatorul companiei, Mihail Șaran a și fost arestat. El a fost reținut zilele trecute pe Aeroportul din Chișinău, în timp ce încerca să se îmbarce într-o cursă cu destinația Teheran. A fost arestat pentru 20 de zile, potrivit legislației din Republica Moldova, urmând ca în perioada următoare, și în funcție de mersul anchetei în cele două țări, să se decidă soarta lui. Cercetările s-ar anunța a fi dificile, în condițiile în care basarabenii au folosit, în derularea suveicii cu mobilă, nu mai puțin de 40 de firme sub care au preluat comenzi, au deschis showroomuri și au încasat bani. Din acest motiv, de anchetă este vizată și Adriana Brașoveanu, administrator unic al societăților. De spus ar mai fi că un dosar a fost deschis ca urmare a depunerii, la DIICOT - Structura Centrală, a unei plângeri penale colective din partea unei case de avocatură din Cluj, care, în numele a circa o sută de păgubiți, a formulat acuzații de înșelăciune, grup infracțional organizat și mai multe infracțiuni de natură economică.

 

Citit 9759 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 09:56

4 comentarii

  • postat de Competentul Capabil
    Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 16:05
    89.137.30.***
    Gigele, cine isi bate joc de bani cumparand bucatarii personalizate poleite cu aur la mii de euro isi merita soarta. Tot respectul pentru cei care tepuiesc doar snobii infatuati.
    0
    0
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 12:38
    5.13.204.***
    Ce treaba are Competentule teapa data cu pensiile unor oameni?
    0
    0
  • postat de Competentul Capabil
    Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 01:17
    89.137.30.***
    Drama celor cu pensii speciale... nu mai au pe ce sa sparga banii. Ziceau ca nu o sa le mai puta a sarac in locul unde se indoapa dar ghinion... acum duhneste a fraier. Respect pentru haiducia 2.0, macar asa sa se redistribuie resursele. Hai Simona!
    0
    0
  • postat de CLANTA
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 22:59
    86.124.201.***
    prinde orbul... scoate-i ochii. Moldova nu e in UE, are alte legi... identic cu cazul turcilor de la Beyler.... ce-a mancat lupul e bun mancat. pagubitii sa isi cumpere fluiere....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.