Gabriel Oprea, achitat în dosarul privind moartea polițistului Gigină

Gabriel Oprea, achitat în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat, luni, de Tribunalul București, în procesul în care este acuzat de ucidere din culpă în legătură cu accidentul rutier din anul 2015 care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină, a anunțat Hotnews.ro. 

Conform unor surse G4 Media, Tribunalul București a decis achitarea lui Gabriel Oprea pentru că „fapta nu există”.

Dosarul, plimbat ani de zile între instanțe

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în mai 2018, dosarul a fost trimis de procurori la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urmă cu mai bine de doi ani, dar s-a plimbat pe la mai multe instanţe din motive de procedură. Abia în iulie 2020 Curtea de Apel București a decis definitiv că procesul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă în legătură cu accidentul rutier care a dus la moartea poliţistului Bogdan Gigină poate începe. Gabriel Oprea a fost trimis în judecată alături de administratorul firmei care executa lucrările la drum, precum şi de firma acestuia. 

Ce spun procurorii

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa", arăta DNA, citat de Hotnews.ro.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL „a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi - activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia”.

În opinia procurorilor, Gabriel Oprea i-a pus pe poliţiştii rutieri care au executat această acţiune de însoţire într-o situaţie permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate ce avea un potenţial ridicat de producere a unor evenimente rutiere.

Potrivit procurorilor, Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul funcţiei sale şi conferindu-şi în mod discreţionar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, ceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei.

La scurt timp de la trimiterea sa în judecată, Gabriel Oprea susținea că își va proba nevinovăția în fața instanței și că moartea polițistului Bogdan Gigină este „o tragedie fără margini pentru care însă nu poate fi făcut responsabil”. Oprea a susținut că nu a beneficiat de nimic în plus față de alți miniștri de interne.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

Citit 2443 ori Ultima modificare Marți, 07 Martie 2023 00:47

2 comentarii

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.