Noul Cod civil, între tradiţie şi modernitate

Noul Cod civil, între tradiţie şi modernitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” a avut loc conferinţa despre noul Cod Civil - Între tradiţie şi europenizarea dreptului privat. Iniţiată de domnul notar George Schin, conferinţa i-a avut invitaţi pe avocatul Florin Ciutacu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Dreptului Comparat şi al Dreptului Internaţional Privat şi pe avocatul Artin Sarchizian, vicepreşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Dreptului Comparat şi al Dreptului Internaţional Privat.

„Am dorit să organizăm această conferinţă pentru că noul Cod Civil este un subiect de interes general. Este doar începutul. Vom mai organiza astfel de dezbateri pentru că orice act normativ nou necesită o pregătire continuă. Îi mulţumesc pe această cale decanului  Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, Răducan Oprea, fără de care nu ar fi putut fi organizat acest eveniment”, ne-a declarat notarul George Schin.   

„Noul Cod civil este o combinaţie de tradiţie şi modernitate. Cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce noul Cod civil sunt cele legate de proprietatea temporară şi de fiducie, de vânzarea cu pact de răscumpărare, precum şi cele intervenite în materie de garanţii independente – scrisoarea de garanţie bancară şi scrisoarea de confort Ca un fapt pozitiv sunt şi modificările intervenite în dreptul familiei –  că soţii îşi vor putea stabili regimul comunităţii de bunuri prin contract.

Din păcate, noul Cod civil nu ţine cont de prevederile a două Coduri europene importante în această materie, care au unificat anumite reguli din cele două mari sisteme de drept - anglo-saxon şi franco-german”, a explicat Florin Ciutacu, în cadrul conferinţei de la Galaţi.

Toţi cei prezenţi la dezbatere au reuşit să afle mai multe informaţii despre noul act care intră în vigoare astăzi, au putut adresa întrebări şi au obţinut clarificări din partea specialiştilor. Astfel de conferinţe vor mai fi organizate şi de instanţele gălăţene, în zilele care vor urma.

Citit 1981 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.