Șase părți vătămate, dintre care un singur supraviețuitor, au reușit să obțină în instanță redeschiderea anchetei în cazul celei mai mari tragedii din România post-decembristă. Un cetățean german care a scăpat cu viață doar datorită faptului că a fost transferat în țara lui pe cheltuiala proprie, este reprezentat de un avocat din Galați, parte a echipei care a argumentat necesitatea readministrării de probe privind infecțiile nosocomiale în spitalele românești și transferul tardiv al răniților în străinătate.
Alexandru Bălbărău are 31 de ani, este din Galați și de nouă ani este avocat în Baroul București. A absolvit printre primii Facultatea de Drept a Universității București și oportunitatea de a lucra cu o mare casă de avocatură din Capitală l-a determinat să rămână acolo și să se specializeze în drept penal, pe zona de infracționalitate economică și fapte de corupție.
Asta i-a dat șansa, ani mai târziu, să ajungă să facă parte din echipa de apărători care au susținut, în fața Înaltei Curți de Casație și Justuție, necesitatea redeschiderii urmăririi penale în cazul ”Colectiv”, teribila tragedie în care și-au pierdut viața 65 de oameni, dintre care 37, în spitale.
Mulți au murit nu atât din cauza rănilor inițiale suferite, ci din cauza complicațiilor survenite pe fondul contactării de infecții nosocomiale și a incapacității sistemului medical românesc de a trata marii arși. Acestora li s-au adăugat o serie de bâlbâieli ale autorităților care nu ar fi gestionat la timp și cum ar fi trebuit transferurile în străinătate ale pacienților cu arsuri grave.
Toate aceste chestiuni fac parte din acuzațiile pe care Alexandru Bălbărău și echipa de avocați cu care lucrează, ca reprezentanți ai celor șase părți vătămate - un supraviețuitor și respectiv urmași ale unor victime decedate - trebuie să le susțină pentru a demonstra că drepturile pacienților au fost încălcate.
Supraviețuitor pe șansa și banii lui
Singura victimă în viață care apare în dosarul ”Colectiv 2” este un cetățean german, Marvin Nicodemus. În seara zilei de 30 octombrie 2015, se afla împreună cu iubita lui, Andreea, o româncă ce urma să-i devină soție, în clubul ”Colectiv”. Tragedia care a urmat avea să îi despartă pentru totdeauna.
Amândoi au suferit arsuri foarte grave, fiind inițial internați la București. După câteva zile, familia lui Marvin a reușit, pe cheltuiala proprie, să îl transfere la un spital din Germania, în condițiile în care autoritățile române, depășite de situație, întârziau să o facă.
”A fost șase săptămâni în comă, în Germania, starea lui fiind agravată de infecția noscomială contactată în spitalul din România. Șansele erau foarte mici, iar medicii germani au fost sceptici încă de la început, dar a avut șansa să supraviețuiască Nu același lucru s-a întâmplat și cu prietena, care, și ea infectată, a fost transferată prea târziu și nu a mai putut fi salvată. Marvin a rămas cu unele sechele fizice, dar cele psihice cu siguranță nu vor putea fi înlăturate”, ne-a precizat avocatul Alexandru Bălbărău, cel care îl reprezintă pe cetățeanul german, de la care a și pornit inițiativa redeschiderii cauzei.
Șeful DSU și ministrul Sănătății, vizați
În centrul acuzațiilor care au făcut obiectul dosarului clasat inițial pe 4 iunie 2024 s-au aflat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și cel care atunci era ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Ambii au scăpat de răspundere prin ordonanța de clasare dată de Parchet, după ce procurorii nu găsiseră suficiente argumente pentru a trimite în fața instanței cauzele ce ar fi dus a moartea a zeci de victime.
Mai exact, cei doi oficiali au fost acuzați că au întârziat transferul răniților din clubul ”Colectiv” în afara țării și că au susținut că ”avem de toate” pentru a-i trata, chiar dacă România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți.