Casa de asigurări a avocaţilor gălăţeni este în plin scandal

Casa de asigurări a avocaţilor gălăţeni este în plin scandal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ca urmare a neregulilor financiare şi a abaterilor grave sesizate după mai multe controale, Bucureştiul a decis înlocuirea celor care fac parte din CA

Consiliul de Administraţie (CA) al Casei de Asigurări a Avocaţilor (CAA) din Galaţi a fost suspendat şi înlocuit, până la alegeri, cu un altul. Asta s-a făcut printr-o decizie de la centru, comunicată la Barou încă din 25 noiembrie. În loc să primim răspunsuri care să lămurească situaţia, ne-am ales cu o serie de acuzaţii făcute între două părţi care se contrează de ceva vreme. Vineri, şeful avocaţilor gălăţeni, Mircea Breahnă, a intrat într-o şedinţă pentru a decide dacă-şi va da acordul pentru componenţa noului consiliu de administraţie, aşa cum a fost nominalizată de la centru.

Domnica Toader acuzată de „influenţă prin soţ”

Înainte de a intra în şedinţă a aruncat tot ce crede despre această situaţie. „Ce să vă spun, este o hotărâre asupra căruia ni s-a cerut acordul. Noi trebuie să ne dăm acordul asupra comisie trecută în adresă. Acum intrăm în şedinţă şi să vedem ce va fi. Cât despre hârtie vă spun că este obţinută de doamna Domnica Toader pe ideea de colegialitate dintre soţul ei (Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, n.a.) şi cei de la Casă”, asta a fost prima şi ultima declaraţie dată de Mircea Breahnă, vineri, după care nu a mai răspuns la telefon.

Adresa nu a primit-o decât Baroul

Pentru că, într-adevăr, avocata Domnica Toader este cea care ne-a înmânat hârtia am întrebat cum a intrat în posesia acesteia. Ea a explicat că a făcut o plângere la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) din cauza neregulilor pe care le bănuieşte. ANAF-ul a trimis-o însă la Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) deoarece nu era de competenţa sa. Pentru că nu a mai primit nici un răspuns, Domnica Toader a susţinut că a făcut o adresă la UNBR prin care a cerut un răspuns, numai că acesta a ajuns la Baroul Galaţi.

După ce l-a acuzat pe Mircea Breahnă că minte, aşa cum a făcut-o de-a lungul celor două mandate de decan, avocata ne-a spus cum a ajuns în posesia hârtiei. „Am aflat acest aspect şi am cerut adresa de la secretară care mi-a spus că nu este clar xeroxul făcut. Atunci, am făcut demersuri personale pentru a intra în posesia adresei. Care este problema? Am făcut-o în contextul în care am cerut-o şi nu mi-a fost dată”, a spus şi avocatul Toader.

Problemele financiare ale Baroului nu sunt un secret

Decizia de la Bucureşti vine în contextul în care în acest an s-a discutat public despre problemele financiare ale Baroului. Decanul, Mircea Breahnă, a spus în repetate rânduri că totul a plecat de la faptul că avocaţii gălăţeni declară un câştig minim şi în consecinţă cotele către barou vin în cuantum pe măsură. Acest lucru a generat o situaţie neplăcută deoarece achitarea pensiilor şi a celorlalte obligaţii nu se poate face decât apelând la fondurile Baroului. Lucru acesta a generat un deficit de aproximativ 2 miliarde de lei vechi. Mai mult, decanul a spus că au fost controale de la Casa din Bucureşti şi că foarte mulţi dintre colegii săi nici nu s-au prezentat în ciuda faptului că au fost chemaţi.

„Nereguli financiare şi abateri grave”

Iată cum şi-a motivat conducerea CAA de la Bucureşti decizia de a suspenda consiliul de administraţie al CAA de la Galaţi. „Având în vedere neregulile financiare şi abaterile grave evidenţiate de controalele efectuate de inspectorii financiari ai CAA la Filiala Galaţi, astfel cum sunt consemnate în procesele verbale din 29.11.2007, 4.12.2007, 11.12.2008 şi 1.10.2010, precum şi în verificarea efectuată la sediul CAA în data de 11.01.2011. Luând la cunoştinţă de conţinutul raportului de expertiză contabilă extrajudiciară întocmit de d-na expert contabil Damian Zoiţa, referitoare la exerciţiul financiar pe anul 2010 al Filialei Galaţi a Casei de Asigurări a Avocaţilor”, se arată în Hotărârea numărul 3, comunicată Baroului Galaţi.

Lucruri care se întâmplă de ani buni

Pentru că este o situaţie neplăcută, care ar trebui lămurită de cei care conduc acest Barou, am încercat pe toate căile să luăm legătura cu cei acuzaţi. Am contactat-o telefonic pe Zoiţa Damian, cea care a făcut expertiza extrajudiciară despre care se vorbeşte în adresa UNBR. Aceasta nu a dorit să comenteze în vreun fel actul pe care l-a întocmit. Am vorbit şi cu preşedintele CAA, Filiala Galaţi, avocat Ileana Creţu Neagu. „Eu am făcut contestaţia şi o voi trimite luni la Bucureşti. Nu am semnat nici un act şi nu am dispus cheltuirea banilor Casei de Asigurări. Cei care conduc Baroul şi decanul sunt cei care au dispus cheltuirea acestor bani şi asta se întâmplă din 1996, de când s-a înfiinţat Casa de Asigurări. Eu sunt preşedintele Casei şi am aflat astăzi (2 decembrie, n.a.) că sunt acuzată de abateri grave, printr-o hotărâre pe care am primit-o de la doamna Toader şi nu de la Barou. Am 31 de ani de muncă, am fost judecător, preşedinte de instanţă, şef de Secţie Civilă, şi azi mă trezesc cu astfel de acuzaţii. Este normal să contest această decizie", a spus avocatul Neagu.

Citeşte şi:

 

Avocaţi şi notari care nu-şi plătesc asigurările

Citit 2740 ori Ultima modificare Duminică, 04 Decembrie 2011 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.