Decizie suspendată în "Dosarul căldurii"

Decizie suspendată în "Dosarul căldurii"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În dulcele stil românesc, justiţia a reuşit să mai dea o lovitură în „Dosarul căldurii”, arătând, din nou, că nimic nu este bătut în cuie într-un proces în care mai există o cale de atac. Curtea de Apel a suspendat decizia Tribunalului prin care se dispusese începerea procedurii simplificate a falimentului în cazul Apaterm, readucând lucrurile pe făgaşul pe care au fost, cel puţin până la finalizarea recursului. Potrivit celor trei judecători care au pe masa de lucru dosarul recursului declarat de Apaterm, suspendarea va ţine până la judecarea căii de atac. Cu alte cuvinte, în momentul în care vor da o sentinţă în acest dosar, se va şti cu exactitate dacă falimentul a fost sau nu „validat”. Decizia lor este irevocabilă.

18 ianuarie 2012, noul termen

Practic, din acest moment sunt suspendate efectele deciziei Tribunalului Galaţi, prin care Apaterm a fost declarată în faliment, acceptându-se ca lichidator Rominsolv, al Corinei Curutz. Magistraţii Curţii au dat deja data de 18 ianuarie 2012 ca nou termen de judecare a recursul. Ieri, judecătorii Curţii s-au întâlnit pentru prima dată cu beligeranţii din „Dosarul căldurii”. Discuţiile s-au purtat pe marginea excepţiilor invocate de Electrocentrale şi a cererii Apaterm de suspendare a deciziei de faliment. Nu trebuie uitat faptul că judecătorul sindic a scris foarte clar paşii care trebuie făcuţi de lichidator în preluarea societăţii de distribuţie a apei calde şi a căldurii. Paşi care acum vor rămâne în aer, cel puţin până la soluţionarea recursului.

Apaterm nu este Iepuraşul SRL

Alături de Apaterm s-a situat şi Municipiul Galaţi, care a cerut, prin reprezentant, suspendarea deciziei Tribunalului, motivând că urbea noastră are 80.000 de apartamente, care depind de modul în care se distribuie căldura. S-a vorbit şi despre faptul că Apaterm nu este „Iepuraşul SRL, pe care-l declari în faliment”, ci este o societate care trebuie să predea mii de lucruri, fapt care implică timp. „Statul nu poate intra în faliment. Toate reţelele şi punctele termice sunt proprietate publică. Nu poţi preda mii de lucruri în timpul scurt dispus de judecător”, a spus avocatul municipiului.

„Fie nouă, fie altei societăţi”

Apărătorul Electrocentrale, societate ce a fost principalul oponent al Apaterm, a vorbit în sala de judecată că gălăţenii nu au de ce să se teamă în ceea ce priveşte furnizarea căldurii, precizând că de la momentul când a fost dată hotărârea judecătorească şi până acum nu au existat probleme în distribuirea energiei termice. „Instituţia Primarului este singura care poate dispune concesionarea serviciului, şi nu prin licitaţie, ci prin încredinţare directă, fie nouă (Electrocentrale, n.a.), fie altei societăţi, noi nu ne opunem”, a explicat avocatul. Tot acesta a precizat şi că administratorul social, Adriana Stratulat, care ieri a fost în sală, nu ar avea calitate de a mai reprezenta în instanţă societatea declarată în faliment.

Curtea a cerut raportul expertului independent

Afirmaţiile, care au fost catalogate drept excepţii invocate de avocatul termocentralei, au fost respinse de completul de trei magistraţi. Înainte de a acorda termenul de 18 ianuarie, cei trei magistraţi au cerut o serie de acte din dosarul de la Tribunal tocmai pentru a judeca recursul pe baza acestora. Printre acestea s-a numărat şi procesul verbal al adunării generale a creditorilor, când Electrocentrale, considerată a avea cea mai mare datorie de recuperat, a respins planul de reorganizare. De asemenea, a fost solicitat şi raportul expertului independent făcut asupra planului iniţiat de administratorul social. Reamintim că judecătorul sindic a considerat şi că eliminarea Electrocentrale din tabelul achitării cu prioritate a datoriilor este de natură a pune la îndoială planul de reorganizare. Asta în condiţiile în care CET avea 92,32 la sută din datoriile „deţinute” de Apaterm. Rămâne de văzut care va fi soluţia în acest dosar, nu lipsit de surprize.

Citit 2091 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2011 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.