În "afacerea aluminiul", de acum doi ani, pedepse mici, cu suspendare

În "afacerea aluminiul", de acum doi ani, pedepse mici, cu suspendare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O grupare care acum doi ani a ajuns în atenţia publică printr-o ţeapă de 2,5 miliarde de lei, dată Combinatului prin contrabandă cu aluminiu, a primit abia acum primele condamnări din partea Judecătoriei Galaţi. Trebuie să recunoaştem că între modul în care a fost prezentat la acea vreme dosarul şi pedepsele care s-au dat acum este o mare diferenţă. Ceea ce a făcut ca acest caz să iasă din tipare a fost nominalizarea printre inculpaţi a unui consilier local din Slatina, Marin Gubandru, care acum s-a ales doar cu o amendă administrativă de 300 de lei, fără ca judecătorul să-i impună vreo măsură restrictivă în ceea ce priveşte dreptul de a fi ales. Instanţa i-a reţinut doar acuzaţia de complicitate la delapidare.

În acelaşi timp, trebuie să ţinem cont că magistratul a păstrat sechestrul asigurător asupra a aproape 20 de tone de aluminiu, obligându-i pe cei găsiţi vinovaţi să achite companiei ArcelorMittal un prejudiciu 171.779 de lei. Şi mai trebuie spus că decizia poate fi atacată cu recurs de către toţi cei care se consideră nedreptăţiţi.

Povestea prezentată de procurori este următoarea: doi administratori de firme din Slatina, care furnizau aluminiu către ArcelorMittal aveau o înţelegere cu angajaţi de pe platforma Combinatului, măsluind actele de însoţire şi cântărire a mărfii, care în realitate era într-o cantitate mai mică decât arătau documentele. Astfel, diferenţa de bani intra în buzunarele celor implicaţi în „afacere”. 12 indivizi au fost trimişi în judecată pentru această combinaţie. Iniţial, patru au fost arestaţi, iar după o lună de zile au fost puşi în libertate. După doi ani de judecată, doar la o singură instanţă, iată condamnările primite, după ce s-au schimbat încadrările juridice: Cătălin Solomon - trei ani cu suspendare, Constantin Iulian Gheorghiu - 500 de lei amendă judiciară şi trei ani cu suspendare, Marian Vlad - 200 de lei amendă administrativă şi doi ani cu suspendare, Filip Cristian Mihai - 200 de lei amendă administrativă şi doi ani cu suspendare. Toţi aceştia au şi măsura restrictivă de a nu părăsi ţara, ei fiind cei care au stat după gratii. Victoria Cotună s-a ales cu o amendă administrativă de 200 de lei şi doi ani şi jumătate cu suspendare, Daniel Cristian Bărbuia - 200 de lei amendă administrativă şi trei luni cu suspendare, Marius Lăchescu - 200 de lei amendă administrativă şi trei luni cu suspendare, Iulian Feraru - doi ani şi jumătate cu suspendare, Valeriu Cazan - doi ani cu suspendare, Leonida Cornel Călin - doi ani şi jumătate cu suspendare şi Ovidiu Călin - un an şi nouă luni cu suspendare.

Citit 4420 ori Ultima modificare Luni, 28 Mai 2012 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.