Constituirea asociaţiilor şi fundaţiilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul notar George Schin ne-a oferit câteva informaţii pentru cei interesaţi să îşi deschidă o asociaţie sau o fundaţie. Actele necesare pentru constituirea unei asociaţii sau fundaţii sunt:
a.    Actele de identitate valabile (originale şi copii): cărţi de identitate/paşapoarte/legitimaţii oficiale cu ştampila şi fotografia posesorului, doi martori cu actele de identitate enumerate mai sus.
b.    Dovada disponibilităţii denumirii se eliberează de direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei şi este valabilă trei luni de la eliberare-perioadă în care denumirea e rezervată.
c.    Actul doveditor al sediului: act de proprietate sau contract de închiriere etc.
d.    Actul doveditor al patrimoniului iniţial dovada vărsământului făcut la bancă;
e.    Autorizaţiile administrative prealabile în cazul în care sunt cerute potrivit legii speciale, pentru înfiinţare legală.
f.    La Judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi stabileşte asociaţia sediul, pentru înscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor: exemplare originale şi câte două copii legalizate de pe actul constitutiv şi statutul asociaţiei/fundaţiei; actele doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial; dovada disponibilităţii denumirii - M.J.; autorizaţiile administrative prealabile, în cazul în care sunt cerute prin lege.

ATENŢIE! Numărul de asociaţi va fi de minimum trei persoane. Consiliul director poate fi alcătuit şi din persoane din afara asociaţiei/fundaţei, dar în limita a cel mult 1/4 din componenţa sa.

Cenzorul nu va face parte din consiliul director. Pentru asociaţiile/fundaţiile cu mai mult de 100 de membri, controlul financiar intern se exercită de către o comisie de cenzori. Majoritatea cenzorilor trebuie să fie asociaţi.

Patrimoniul iniţial al asociaţiei va fi în valoare de cel puţin dublul salariului minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei. Va fi alcătuit din aportul în natura şi/sau în bani al asociaţilor.

La fundaţii, patrimoniul iniţial va fi în valoare de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie.

Citit 946 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.