Curier juridic - Durata timpului de muncă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În acord cu prevederile constituţionale, rămân în vigoare dispoziţiile care prevăd că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Noutatea o constituie situaţiile de excepţie în care se poate prelungi timpul de muncă peste 48 de ore pe săptămână.

Potrivit noilor prevederi, prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia că media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de patru luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Şi vechea formă a Codului Muncii reglementa această situaţie de excepţie, stabilind că durata timpului de muncă, incluzând orele suplimentare, putea fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de trei luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Noile prevederi măresc perioada de referinţă de la 3 luni la 4 luni, durata medie a muncii rămânând aceeaşi, de 48 de ore pe săptămână.

Noua lege mai stabileşte că, pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.

Sub rezerva respectării reglementarilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă de maxim şase luni, dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.

La fel ca în reglementarea anterioară, excepţiile menţionate mai sus nu se aplică tinerilor sub 18 ani.

Munca suplimentară

Modificarea se referă la perioada în care se compensează munca suplimentară, aceasta majorându-se de la 30 de zile la 60 de zile calendaristice. Astfel, noua lege prevede ca munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Se mai introduc dispoziţii care stabilesc că, în perioadele de reducere a activităţii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Sporul de noapte

Cea mai importantă noutate o constituie majorarea sporului pentru munca de noapte de la 15% la 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Se menţin dispoziţiile care stabilesc că durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore, însă noile prevederi fac menţiunea că această durată poate fi majorată doar în cazul în care ea este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Citit 939 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.