Marinela Dobrea a fost condamnată cu suspendare

Marinela Dobrea a fost condamnată cu suspendare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Fosta şefă de la "Protecţia Copilului" a primit 3 ani de închisoare, însă nu va face nicio zi de puşcărie pentru că este vorba despre o condamnare cu suspendare * În schimb, va trebui să acopere un prejudiciu de peste 700 de mii de lei * 

În dosarul fostei directoare de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi magistraţii au achitat o singură persoană. În rest, toţi ceilalţi inculpaţi au primit condamnări cu suspendare, Tribunalul recunoscând astfel după doi ani de cercetare judecătorească gradul de vinovăţie al fiecăruia.

Marinela Dobrea a primit trei ani cu suspendare, fiica ei, Lucia Raluca Dobrea, trei ani şi o amendă penală de 300 de lei, tot cu suspendare, Radu Alina Ştefania – doi ani şi opt luni cu suspendare, Lenuţa Bălan a luat doi ani şi jumătate cu suspendare,  Adrian Serghe – cinci luni cu suspendare, Sandor Borsos – patru luni cu suspendare, Caranfil Mitincu - un an şi zece luni cu suspendare şi o amendă penală de 300 de lei. Carmen Ambrinoc este singura achitată, dar procurorii DNA au declarat deja recurs.

Exceptând persoana achitată toţi ceilalţi şapte, care au rămas în proces, trebuie să achite către Protecţia Copilului un prejudiciu de 691.362,32 de lei, Ministerului de Finanţe -1.774,96 de euro, precum şi cheltuieli judiciare de 800 de lei. Judecătorul a menţinut sechestrul impus de procurori asupra unui apartament din Galaţi al Marinelei Dobrea, a unei case şi a unui teren de 500 de metri pătraţi din localitatea Vânători. Deciziile pot fi, însă, atacate.

Un lung şir de probleme

Această primă soluţie din partea magistraţilor vine după doi ani de procese, dar şi după un scandal monstru desfăşurat în plan public. A fost mai întâi sinuciderea unui tânăr dintr-un centru de plasament, au venit controale de la Bucureşti, care au fost împiedicate chiar de preşedintele de atunci al Consiliului Judeţului, Eugen Durbacă. A venit vizita ministrului Muncii al acelor timpuri, Paul Păcuraru. Acesta a ieşit şi a făcut publice plângerile tinerilor de acolo, vorbind pentru prima dată de hrana proastă şi de problemele asistaţilor tineri. Apoi acuzaţii în spaţiul public au început să curgă: de la asistenţii maternali, de la foşti angajaţi, care au acuzat-o pe Dobrea că le solicita bani pentru angajare. În tot acest timp, cei de la DNA şi-au instrumentat dosarul trimiţând-o în judecată pe Marinela Dobrea, pe fiica ei, Raluca, dar şi pe alţi şase care ar fi participat la prejudicierea cu aproape şapte miliarde a instituţiei publice. Şi asta prin atribuirea unor servicii de curăţenie şi catering firmelor agreate de fosta şefă a Protecţiei Copilului, printr-un program cu fonduri europene, folosite după bunul plac, dar şi prin licitaţii pentru achiziţionarea de bunuri la preţuri extrem de mari, banii ducându-se din buzunarul public în cel al unor firme "de casă".

Citit 4546 ori Ultima modificare Vineri, 29 Iunie 2012 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.