Urmărire ca-n filme la Bereşti: Şapte poliţişti, prin pădure după un tâlhar

Urmărire ca-n filme la Bereşti: Şapte poliţişti, prin pădure după un tâlhar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un bărbat certat cu legea a fost prins de poliţiştii din Bereşti după o cursă de câteva ore


Comiţând imprudenţa de a se deplasa cu scuterul, noaptea, spre discoteca din Bereşti, dar fără cască de protecţie pe cap şi vestă reflectorizantă pe el, apicultorul T.F., din municipiul Roman, în vârstă de 31 de ani, aflat cu 110 stupi în pastoral, lângă Pădurea Branişte, este oprit de „băieţii” de la Poliţie şi sancţionat contravenţional („N-ai cască şi vestă, nu stăm la discuţie!”).

"E omul nostru!"

Expediat prin fax, către Poliţia Municipală Roman, procesul-verbal de constatare a infracţiunii este implementat în baza de date, descoperindu-se că contravenientul de la Bereşti era tâlharul cu acelaşi nume, „omul lor” care se sustrăgea de la urmărirea penală. Imediat, înştiinţat Galaţiul, pentru a fi capturat (T. F. trebuia să răspundă în faţa legii de săvârşirea a trei fapte: o tâlhărie, o vătămare corporală gravă şi port ilegal de armă albă).

Începe urmărirea

Adresa de la Neamţ ajunge în mâna şefului Poliţiei Bereşti, inspectorul Viorel Marcu, la ora 8. Ce face acesta: îşi convoacă toţi subordonaţii („În patru minute, toată lumea să fie la sediu!”), trece la întocmirea planului operativ de acţiune şi intră şi el în dispozitivul de intervenţie în teren. La ora 8,55, urmăritul, zărind cum se apropie de stupină o maşină inscripţionată „Poliţia”, abandonează treaba la stupi, refugiindu-se în pădure, fără să fie observat. Dând peste un unchi de-al acestuia, inspectorul Marcu îl întreabă: „Avem de vorbit ceva cu T.F. Unde-i?” Respectivul, ridicând din umeri: „Nu ştiu!” Era clar că tâlharul dispăruse în pădure. Desfăşurându-se în linie de trăgători, poliţiştii - şapte bărbaţi - iau întreg perimetrul silvic la periat. Depăşesc tufe-obstacol, trec prin mărăcini, coboară-sanie pe povârnişuri… Pe la ora 14, când să prindă tâlharul, constată că le-a scăpat într-o desime de copaci favorabilă infractorului. La ora 17, acelaşi rezultat - T.F. ştia să folosească avantajele terenului. Aproape de ora 18, discret, retragerea poliţiştilor la bază, pentru reîmprospătarea forţelor - de nouă ore nu mâncase nimic niciunul şi nu-i mai ţineau nici picioarele. Doi dintre agenţi, de la Ordinea Publică, cer permisiunea să revină la Branişte („O fi tâlharul dintr-un ţinut cu păduri şi munţi, dar n-are cum să fie mai deştept decât noi!”). Îşi iau cu ei, ca ajutoare, doi voluntari curajoşi şi reîncep căutatul. Nu se temeau decât de căpuşe („Să nu ne muşte vreuna, că s-a terminat cu cariera de poliţist!”).

La pândă

După vreo oră de tras cu urechea şi de înaintat pe muţeşte, voluntarii dau peste tâlhar. Uitând de căpuşe, îl aleargă câteva minute de-a lungul şi de-a latul unui covor de mărăcini, intimidându-l vocal cu „Stai, Poliţia!”. La sosirea agenţilor, voluntarii se luptau cu tâlharul, tăvălindu-se, cu el în braţe, prin iarbă: „Veniţi. L-am prins!” I-a pus cătuşele specialistul oraşului Bereşti în încătuşări, domnul M. P. La audiere, în sediul Poliţiei, tâlharul tremura tot. Restul a fost treaba celor din judeţul Neamţ.

 

Citit 3215 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2012 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.