Urmăriţii fără urmă

Urmăriţii fără urmă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În acest moment, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi sunt în evidenţe zece persoane private de libertate care au obţinut o hotărâre judecătorească de întrerupere a executării pedepsei. Dintre acestea, cinci sunt încă în termenul legal stabilit de judecătorii care au dat astfel de hotărâri.

Celelalte cinci persoane private de libertate sunt, însă, date în urmărire generală, deoarece au „uitat” să se întoarcă în penitenciar.

„În acest moment avem cinci persoane cărora li s-a întrerupt executarea pedepsei şi care nu au mai revenit în detenţie. Patru sunt brăileni, iar unul gălăţean.

Unii sunt daţi în urmărire de mai bine de cinci ani, dar nu s-a aflat nimic. Noi purtăm discuţii cu IPJ-ul, îi informăm despre faptul că nu s-au întors, iar ei îi dau în urmărie. Din acel moment, nu mai e treaba noastră”, ne-a declarat Geanina Crăciun, purtătoarea de cuvânt de la Penitenciarul Galaţi.

Cine sunt cei cinci?

Patru dintre cele cinci persoane care nu s-au mai întors în penitenciar sunt, teoretic, date în urmărire generală. Practic, însă, nu putem spune acelaşi lucru, deoarece nu sunt trecuţi în baza de date a urmăriţilor generali, bază de date aflată pe site-ul Poliţiei române. Îi credem însă pe cuvânt pe oficialii de la Penitenciarul Galaţi şi vi-i prezentăm  pe cei cinci.

Laurenţiu Florin Cercel este din Brăila şi a obţinut întreruperea executării pedepsei în 2007, pentru trei luni, pe motive familiale. În octombrie 2007, el a fost dat în urmărire generală, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Nu se ştie nimic despre el.

Stela Cucu este tot din Brăila şi trebuia să se întoarcă în detenţie anul trecut, în iunie. Cum nu a revenit în penitenciar, după ce a obţinut trei luni de libertate pe motive medicale, Stela Cucu a fost dată în urmărire generală pe 29 iunie 2008.

Ionel Gonciu este brăilean şi este cel mai vechi client de pe lista dispăruţilor. El a fost dat în urmărire generală încă din 2001. Brăileanul a obţinut o hotărâre judecătorească pentru întreruperea executării pedepsei deoarece avea probleme de familie.

Caterina Trică Tăntică a fost eliberată pentru trei luni, deoarece era însărcinată. Femeia a plecat acasă, în Brăila, dar a uitat să se mai întoarcă în celula sa de pe strada Traian. „Se pare că femeia a părăsit de ceva timp ţara. Ea a fost dată în urmărire la sfârşitul anului  2003, iar în baza noastră de date figurează ca plecată din România. Asta e concluzia venită de la Poliţia Brăila”, ne-a explicat purtătoarea de cuvânt de la Penitenciarul Galaţi.

Costică Sandu este singurul care apare pe lista oficială a urmăriţilor generali. Despre el am mai scris în paginile ziarului nostru, dar vă reamintim că bărbatul este din Cudalbi şi este dat în urmărire din 2005.

La începutul acestei luni scriam şi despre Iulian Şopârlă că ar fi în aceeaşi oală ca şi cei prezentaţi mai sus. Se pare însă că nu este aşa. „Iulian Şopârlă nu mai figurează în baza noastră de date ca fiind o persoană care nu s-a întors după expirarea termenului de întrerupere a pedepsei. Judecătorii i-au suspendat hotărârea prin care avea voie să părăsească locul de detenţie, aşa că el a fost dat în urmărire generală din această cauză”, explică Geanina Crăciun.

Citit 2111 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.