Vânătoare de fraude la Primăria Galaţi, contra sumei de 150.000 de euro

Vânătoare de fraude la Primăria Galaţi, contra sumei de 150.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Municipalitatea a contractat un audit ce trebuie finalizat în 42 de zile şi va costa circa 150.000 de euro * Casa de avocatură David & Baias este cea care va examina veniturile şi cheltuielile municipalităţii * Sub lupă se vor afla şi 20 de persoane cu funcţii de conducere


O firmă de avocatură va încerca să descurce, în această iarnă, iţele încâlcite din Primăria Galaţi. Potrivit datelor extrase de pe portalul de achiziţii publice SEAP, casa de avocatură David & Baias va face un audit la Primărie, operaţiune care trebuie să fie gata în maxim 42 de zile. Practic, pentru un pic peste 680.000 lei (circa 150.000 de euro), experţii trebuie să treacă prin mii de acte şi documente şi să facă un raport privind întreaga activitate din ultimii ani a Primăriei Galaţi.

În căutarea risipitorilor de bani publici

Controlul va fi, în ciuda termenului scurt avut la dispoziţie, foarte complex. David & Baias va trebui să constate ce a fost bine şi ce nu în activitatea organizaţională, financiară şi juridică a Primăriei Galaţi. Concluziile auditului ar urma să ducă, probabil, la măsuri ce pot ajunge chiar şi la concedierea eventualilor vinovaţi. Valoarea finală a contractului este, fără TVA, de 680.051 de lei, serviciile nu pot fi subcontractate, iar eventualele cheltuieli cu transportul, cazarea, diurna trebuie să se încadreze în această sumă, deoarece bugetul alocat proiectului nu va fi suplimentat pentru astfel de cheltuieli. Cel puţin asta spune Primăria în caietul de sarcini. Printre altele, casa de avocatură trebuie să examineze veniturile şi cheltuielile municipalităţii. Vor fi investigate serviciile de utilitate publică, contractele de achiziţie publică şi procesele în care este implicată Primăria. Vor fi studiate contractele cu societăţile private, care au ca obiect, printre altele, transport, apă şi canal, salubrizare, etc., cerându-li-se specialiştilor să analizeze legalitatea procedurii de atribuire, să găsească remedii acolo unde nu s-au respectat obligaţiile, dar să dea şi „modalităţi de denunţare, reziliere sau prelungire a convenţiilor”. Vor fi luate la puricat contractele de concesiune, închiriere, asociere în participaţiune, dar şi litigiile în care a fost şi este implicată municipalitatea, cerându-li-se şi aici un punct de vedere, mai ales în cazul proceselor pierdute. De asemenea, va fi cercetată componenţa resursei umane „pentru fiecare categorie de post, ţinând seama de tipologia instituţiei”. Sub lupă se vor afla şi 20 de persoane din rândul celor care au funcţii de conducere.

Cine este David & Baias

David and Baias este o societate de avocatură care are printre parteneri pe cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanţă şi audit din lume - PricewaterhouseCoopers (PwC). A fost fondată în 2002 de profesorii Sorin David şi Flavius Baias. Cel din urmă a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada 1998 - 2000, iar în vara anului trecut şi-a dat demisia din funcţia de decan al Facultăţii de Drept din Bucureşti, pe fondul scandalului de plagiat în care a fost implicat premierul Victor Ponta. Reprezentanţii facultăţii au decis atunci să nu analizeze teza de doctorat a primului ministru, iar Baias a considerat că trebuia făcute verificări tocmai pentru că erau în joc onoarea şi prestigiul instituţiei de învăţământ. Au existat şi voci care au spus că la baza demisiei ar fi stat şi relaţia dintre Baias şi Valeriu Stoica, al cărui fin ar fi acesta. Stoica, fost ministru de Justiţie, dar şi strateg al PDL, ar fi fost supus unui control ca urmare a serviciilor pe care casa sa de avocatură le-a prestat Poştei Române. De altfel, între Stoica şi Ponta a fost un schimb de replici foarte dur în vara anului trecut. Atât Sorin David, cât şi Flavius Baias au în spate cate un CV impresionant. Primul a făcut parte din mai multe comisii care, în legislaţii de diferite culori politice, din 1992 până în 2006, au lucrat la modificarea unor acte normative importante. Printre clienţii lui David & Baias se numără ArcelorMittal, Altex, OMV Petrom, Termoelectrica, numeroase instituţii bancare, de asigurare, de telefonie, etc. Una peste alta, în mai puţin de două luni, actuala conducere a Primăriei va avea o radiografie exactă a legalităţii afacerilor pe care le patronează. Să sperăm că toate concluziile auditului vor fi aduse şi la cunoştinţa plătitorilor de impozite şi de taxe, care merită să ştie ce s-a făcut cu banii lor.

Citit 4192 ori Ultima modificare Vineri, 11 Ianuarie 2013 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.