Prin decizie judecătorească, onorariul lichidatorului Apaterm a crescut de 30 de ori
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Prin decizie judecătorească, onorariul lichidatorului Apaterm a crescut de 30 de ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la 1.200 de lei, suma de bani pe care o va încasa CC Insol SPRL a ajuns la 35.000 de lei


Deşi ecourile din jurul procesului prin care s-a declarat falimentul Apaterm păreau a se stinge, o cerere parafată de Tribunalul Galaţi are menirea de a stârni semne de întrebare. Solicitarea făcută de CC Insol SPRL Constanţa-Filiala Galaţi, lichidatorului societăţii Apaterm, se referea la confirmarea onorariului compus dintr-o cotă fixă de 35.000 de lei lunar şi una variabilă de şapte procente. Culmea este că Tribunalul a dat undă verde acestei cereri, decizia fiind una definitivă şi aptă de a fi pusă în practică, în ciuda faptului că a fost atacată cu recurs de Apaterm, prin administratorul special, Adriana Stratulat.

Mirarea nu ar fi, poate, prea mare, dacă nu ar fi existat cel puţin o acţiune judecătorească, prin care se stabilea o retribuţie de 1.200 de lei „pe toată perioada”. Citatul este din decizia aceluiaşi judecător, dată în favoarea falimentului Apaterm, pe 15 noiembrie 2011.

Discuţiile publice s-au purtat şi pe marginea onorariului destul de piperat cerut de Insol, firmă agreată de Electrocentrale. Era vorba tot de suma de 35.000 de lei şi 7 procente din ceea ce se obţinea din lichidare. Soluţia din noiembrie 2011 părea extrem de echilibrată în ceea ce priveşte onorariul, pentru ca la finele anului trecut să se solicite şi să se accepte plata celei de-a doua sume. Este foarte adevărat că magistratul nu face decât să confirme o decizie a adunării creditorilor, dar este cel puţin ciudat cum în noiembrie 2011 suma de 1.200 de lei era numai bună, iar la finele lui 2012 nu mai era pe placul CC Insol.

Lichidatorul şi onorariul acestuia sunt decizii ale adunării creditorilor sau al celui care deţine cea mai mare parte din debit, în cazul nostru Electrocentrale, dar la stabilirea cuantumului trebuie să se ţină seama de nişte criterii reglementate chiar de Legea privind organizarea activităţii practicienilor în insolvenţă. Practic, trebuia să fie avute în vedere numărul de salariaţi pe care îi are Apaterm, riscul privind conflictele de muncă, cifra de afaceri a societăţii pe ultimii trei ani, valoarea totală a datoriilor şi de numărul creditorilor, valoarea patrimoniului, dar mai ales nivelul de lichidităţi aflat la dispoziţia societăţii pentru acoperirea cheltuielilor iniţiale de lichidare. Şi asta deoarece, nu trebuie uitat, totul se va deconta din buzunarul nostru. În legătură cu toate aceste aspecte vom reveni în materiale mai ample, în zilele următoare.

Citit 2469 ori Ultima modificare Joi, 10 Ianuarie 2013 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.