Judecători şi procurori ajunşi infractori. Vezi ce pedepse au primit şi pentru ce fapte

Judecători şi procurori ajunşi infractori. Vezi ce pedepse au primit şi pentru ce fapte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recentele dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie ne-au demonstrat că şi în rândul magistraţilor există oameni care împart dreptatea după cum le dictează banii unora.

Judecător de instanţă supremă, cu o carieră frumoasă în spate, Florin Costiniu a ajuns să fie condamnat de foştii săi colegi la patru ani cu suspendare în dosarul în care fostul senator Cătălin Voicu promitea că-i ajută pe afacerişti şi nu numai cu dosare de tot felul în schimbul a sute de mii de euro. Potrivit DNA, dar şi interceptărilor, ex-parlamentarul avea o întreagă reţea în sistemul care trebuie să împartă dreptate, Costiniu fiind doar unul dintre aceştia.

O altă fostă judecătoare de la Înalta Curte, Maria David, a fost condamnată la patru ani de închisoare după ce a cerut peste 200.000 de euro de la un afacerist. Suma i-a fost dată pentru a interveni la colegii săi de la Curtea de Apel Ploieşti, care aveau pe masa de lucru dosarele civile ale celui care a dat banii şi pentru care el dorea soluţii favorabile.

Ciprian Călin Zamfirescu a fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare. În octombrie 2010 a fost prins în flagrant delict, primind 1.000 de euro pentru a intermedia încheierea unui contract între două societăţi comerciale. Pentru ceea ce a făcut, anul acesta a fost condamnat definitiv la patru ani cu suspendare.

Fostul şef al Secţiei Penale de la Tribunalul Prahova, judecătorul Dumitru Rebegea, a fost condamnat de instanţa supremă la cinci ani şi jumătate de puşcărie. Potrivit DNA, ex-magistratul a luat 30.000 de euro prin intermediari pentru a elibera două persoane, una fiind temutul interlop prahovean, Florin Pîrjol, zis Ghenosu.

Judecătoarea Carmen Mladin, de la Curtea de Apel Craiova, a fost condamnată definitiv la trei ani şi jumătate cu suspendare. Fostul magistrat împreună cu un anume Ionel Stoian au şantajat o persoană, cerându-i 5.000 de euro, ca să nu dea publicităţii „fotografii compromiţătoare ce i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională”. Judecătoarea a fost prinsă de cei de la DNA cu banii în poşetă.

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă. El a cerut 60.000 de euro şi a primit 50.000 de euro de la doi sârbi. Fostul magistrat a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra colegilor lui la care se aflau dosarele celor doi.

Fostul magistrat Cristian Catană a fost condamnat definitiv pentru luare de mită la trei ani cu suspendare. El a fost prins în flagrant delict în timp ce lua 500 de euro de la un individ care dorea să scape de un dosar penal. După acest scandal, Catană a plecat din magistratură în avocatură, unde a fost arestat după un flagrant. El a luat 1.000 de euro de la un individ căruia îi promisese că-i „va aranja” un dosar.

Valentin Popescu, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Focşani, a fost condamnat definitiv la doi ani şi jumătate de puşcărie pentru luare de mită. Popescu a cumpărat, printr-un interpus, un apartament care se afla în executare silită. Dosarul executării se afla pe masa lui de lucru, fapt ce-l punea în incompatibilitate. Simţindu-se dator faţă de cel care-l ajutase să-şi cumpere locuinţa, a intervenit pentru fiul acestuia, care fusese prins beat la volan. Popescu a sunat la Medicina Legală din Deva şi le-a cerut angajaţilor să falsifice probele biologice.

Ex-procurorul Parchetului Curţii de Apel Iaşi, Ion Ciofu, a primit trei ani de închisoare după ce DNA l-a acuzat că a luat 10.000 de euro de la o femeie de afaceri pentru ca să-l pună sub acuzare pe Adrian Porumboiu, singurul ei concurent în judeţul Vaslui.

Închidem lista magistraţilor cu fostul procuror Maximilian Bălăşescu, implicat în celebrul scandal al vrăjitoarelor, care a avut-o ca protagonistă pe Oana Zăvoranu. El a fost condamnat la cinci ani de puşcărie pentru că a cerut 300.000 de euro, prin intermediari, unui individ pe care-l cerceta pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Acesta, un apropiat al vrăjitoarelor Melissa şi Vanessa, cercetate penal de Bălăşescu, l-a denunţat pe procuror, că i-a cerut mita în rate, urmând să dea o dată 100.000 euro şi altă dată 200.000 de euro.

Citit 3654 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.