Sereş, Voiculescu, Mitrea, Bian, Ridzi... Afaceri necurate la umbra statului român

Sereş, Voiculescu, Mitrea, Bian, Ridzi... Afaceri necurate la umbra statului român
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai mulţi foşti miniştri au dosare pe rolul instanţelor, însă deocamdată acestea fie se judecă, fie au fost condamnate, dar nu definitiv.

Dosarul Hidroelectrica a adus acuzaţii grave la adresa fostului ministru al Economiei, Codruţ Sereş. Procurorii l-au acuzat pe Sereş că i-a acoperit pe „băieţii deştepţi”, măsluind informările pe care le trimitea spre Parchet. El a fost trimis în judecată alături de alţi şase directori ai societăţii, pentru că au decis cumpărarea de energie electrică la un preţ de patru ori mai mare decât cel al pieţii, creând societăţii un prejudiciu de 165 de milioane de dolari.

Dan Voiculescu a cumpărat 36.676,79 metri pătraţi şi un hectar de construcţii în Băneasa la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real, cel puţin asta susţin procurorii care l-au trimis în faţa judecătorilor. Anchetatorii îi reproşează de fapt că şi-a utilizat poziţia politică pentru a cumpăra cu un preţ extrem de mic pachetul majoritar de acţiuni ale Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), unde se aflau şi bunurile de mai sus. Procurorii spun că privatizarea ICA s-a făcut în folosul lui Voiculescu prin subevaluarea bunurilor cu 7.796.198 de euro.

Miron Mitrea a fost acuzat de DNA de luare de mită. Mai exact, procurorii au susţinut că în calitatea sa de senator i-ar fi cerut Irinei Jianu să-i plătească mai multe lucrări pe care le făcea la casa mamei lui. Totul ar fi fost, spun anchetatorii, o plată pentru ca Jianu să rămână în fruntea Inspectoratului de Stat în Construcţii. În 2011, Înalta Curte a decis întoarcerea dosarului la DNA, pentru refacerea anchetei.

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, Silviu Bian, a fost condamnat la şase ani de puşcărie, decizia nefiind definitivă. Bian este acuzat de procurorii DNA că a luat de la opt angajaţi în cadrul unor proiecte europene suma de 1.058.500 de lei şi 22.000 de euro pentru a le vira 25 de procente din costul proiectelor, reprezentând cofinanţarea alocată din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Tribunalul l-a condamnat la nouă ani de închisoare, dar Curtea de Apel i-a redus pedeapsa cu trei ani şi rămâne de văzut care va fi decizia instanţei supreme.

Monica Iacob-Ridzi a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals în legătură cu felul în care Ministerul Tineretului şi Sportului, condus de ea, a organizat Ziua Tineretului la Costineşti. Cei de la DNA i-au reproşat că a adus oameni din afară care să se ocupe de bugetul ministerului. Ridzi, arată procurorii, a dat serviciile de organizare a manifestărilor de la Costineşti unor firme, care au inclus prestaţii supraevaluate de care ministrul ştia că nu vor fi vor fi executate sau vor fi făcute de angajaţi ai ministerului cu preţuri mult mai mici. Deocamdată, ea este judecată de Înalta Curte.

Citit 1278 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.