Baronii locali, de la glorie în boxa inculpaţilor. Cele mai sonore condamnări

Baronii locali, de la glorie în boxa inculpaţilor. Cele mai sonore condamnări
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu de puţine ori s-a spus că, în administraţia publică, baronii locali - denumirea generică pentru preşedinţi de consilii judeţene, primari sau parlamentari - sunt cei pentru care legea nu contează. În ultima vreme, procurorii DNA au demarat tot felul de anchete şi au demonstrat că legea li se aplică şi baronilor locali, indiferent de culoarea partidului politic din care aceştia fac parte.

Mischie - patru ani cu executare

Corupţia şi traficul de influenţă au stat la baza condamnării fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie. Acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Mischie, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu să îi renoveze vila din Târgu Jiu, moştenită de la o mătuşă, în schimbul facilitării accesului acestuia la o serie de contracte cu unităţile din minerit şi energie. Mocanu s-a autodenunţat în 2004, moment în care procurorii DNA au demarat o anchetă. Hotărârea de condamnare a rămas definitivă.

Condamnare cu suspendare pentru Nicolescu

Considerat baron local în Argeş, Constantin Nicolescu a primit o pedeapsă de un an cu suspendare tot pentru fapte de corupţie. Nicolescu, preşedinte al CJ Argeş, este acuzat că a primit mită 60.000 de euro de la Cornel Penescu şi că a beneficiat de fonduri PHARE în baza unor acte falsificate. În acelaşi dosar, Cornel Penescu a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare.

Ceilalţi inculpaţi din dosar, printre care Gheorghe Nicuţ, fost primar de Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar de Câmpulung Muscel, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, Florian Despan, director executiv în cadrul CJ Argeş, şi Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, au fost achitaţi. Sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de către DNA.

Influenţe de şi pentru partid

Închisoare cu suspendare a primit şi fostul deputat Dan Ilie Morega. Acesta a fost trimis în judecată în 2007 de procurorii DNA pentru săvârşirea a trei infracţiuni de folosire a influenţei ori autorităţii de către o persoana care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul. Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat că în perioada septembrie 2005-martie 2007, Dan Ilie Morega, în calitate de preşedinte al PNL Gorj, şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine foloase necuvenite pentru partid.

Potrivit anchetatorilor, în perioada ulie 2004-aprilie 2007, Morega şi-a folosit influenţa şi autoritatea de preşedinte al Fundaţiei ''Tudor Vladimirescu'' pentru a dispune ca, din conturile fundaţiei, să fie achitate, în mod necuvenit, sume de bani către societăţi controlate de el şi către o societate controlată de fiica sa, astfel inculpatul beneficiind de circa 330.000 lei.

Mita de la Cluj

Un dosar care nu a primit încă o sentinţă este cel în care a fost anchetat fostul primar de la Cluj, Sorin Apostu. Acesta a fost trimis în judecată în 2012, fiind acuzat că de procurorii DNA de luare de mita în formă continuată. Potrivit procurorilor anticorupţie, Apostu a primit mită în valoare de 94.000 de euro, în perioada 2009-2011, pentru a încheia contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj. Banii primiţi drept mită au fost încasaţi prin cabinetul de avocatura al soţiei lui Apostu, învinuită şi ea în acelaşi dosar, folosind contracte fictive de reprezentare. Dosarul are termen la Curtea de Apel Târgu Mureş pe 1 iulie 2013.

Acestea sunt doar câteva exemple din lista lungă a baronilor locali care au intrat în atenţia procurorilor anticorupţie. În multe cazuri însă anchetele sunt încă în plină desfăşurare, urmând ca procurorii să dispună măsurile legale care se impun.

Citit 2213 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.