Procurorii au năvălit în barou / Trei avocaţi suspendaţi pentru că au dosare penale

Procurorii au năvălit în barou / Trei avocaţi suspendaţi pentru că au dosare penale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Membri în Baroul Galaţi, ei au fost daţi afară după ce au comis infracţiuni pentru care au şi fost trimişi în judecată


Mihail Boldea, Mihaela Bolboceanu şi Angelica Jalbă sunt cei trei apărători care de-a lungul anilor 2012-2013 au ajuns pe lista celor care nu au voie să profeseze până când justiţia nu-şi va spune cuvântul în dosarele pe care le au la diverse instanţe din ţară.

Primii doi avocaţi, Boldea şi Bolboceanu, au la Curtea de Apel Iaşi procesul prin care DIICOT Galaţi le reproşează că, alături cu alţi inculpaţi, au constituit o grupare organizată împreună cu care au dat un tun imobiliar estimat de procurori la un milion de euro. Mihail Boldea mai este implicat şi în „dosarul Aviasan”, unde procurorii gălăţeni ai DNA susţin că ar fi falsificat un act pe baza căruia s-au dat circa 40 de hectare de teren care aparţineau aerobazei de la Vânători. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Galaţi. Ambii avocaţi aşteaptă verdictul în aceste procese, aflate încă la instanţă.

Decizie luată potrivit Statutului

Încă de la momentul izbucnirii scandalului public, Baroul Galaţi a decis suspendarea lor din profesie, potrivit articolului 50 din Statutul avocaţilor. Interesant este că cei doi au avut însă parte de un tratament diferit din partea instanţelor de judecată. Dacă, la eliberarea sa din penitenciar, Boldea a primit pe lângă interdicţia de a pleca din ţară şi pe aceea de a profesa, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Mihaela Bolboceanu. Neavând o decizie judecătorească în acest sens, avocata suspendată a făcut un lucru normal şi legal, atacând singura decizie care o ţine departe de meseria sa, cea a Baroului Galaţi. Procesul a început anul trecut în octombrie, dar Bolboceanu a făcut cerere de strămutare a dosarului, care a fost acceptată, astfel că dosarul a plecat la Tribunalul Vrancea, unde se va judeca pe 31 ianuarie. Rămâne de văzut care va fi şi poziţia lui Mihail Boldea, care a fost eliberat din închisoare şi şi-a stabilit domiciliul în Bucureşti.

Judecată în libertate

Cel de-al treilea avocat suspendat din profesie tot pe motive profesionale este Angelica Jalbă. Procurorii Parchetului Curţii de Apel Galaţi au acuzat-o de înşelăciune, de fals în înscrisuri oficiale şi de uz de fals, trimiţând-o în judecată în stare de libertate. Mai exact, anchetatorii îi reproşează faptul că ar fi profitat de încrederea unor clienţi şi ar fi emis nişte împuterniciri avocaţiale în care ar fi relatat nereal încheierea unor contracte cu diverşi indivizi, doar pentru a i se facilita întâlnirea cu ei în Penitenciar. De asemenea, nu ar fi trecut în contabilitate toate operaţiunile făcute în calitate de avocat, ar fi indus în eroare o reprezentantă a unei societăţi de la care ar fi luat bani, promiţându-i că va ataca o decizie a Curţii de Arbitraj nefavorabilă clientei sale. I-ar fi încasat 2.000 de lei, dar nu ar fi făcut acţiunea în timp util, încercând să acopere această realitate cu două falsuri. Ar fi xerocopiat două recipise poştale şi ar fi trecut menţiunea „conform cu originalul”. Ştiind că înscrisurile sunt false le-ar fi depus totuşi la două instanţe: Judecătorie şi Tribunal. Prejudiciul estimat de procurori se ridică la suma de 448.942 de lei. Şi în acest caz, procesul este în plină desfăşurare, la Curtea de Apel Galaţi.

Citit 4094 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2014 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.