Condamnaţi la ani grei de carceră/ Crime comise într-un moment de nebunie

Condamnaţi la ani grei de carceră/ Crime comise într-un moment de nebunie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe omoruri comise de-a lungul anului trecut i-au adus pe făptaşi în puşcărie, urmând să plătească asasinatele cu ani grei de închisoare. Şi toate acestea pentru că într-un moment de nebunie sau de beţie au uitat că sunt oameni care-şi pot controla pornirile.

Viorel Oiţă este unul dintre cei care la nervi a comis un omor, ucigându-şi unchiul cu o furcă. El a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel la 15 ani de puşcărie, iar decizia nu este definitivă. Anul trecut, în mai, Oiţă a primit o primă decizie din partea Tribunalului Galaţi, care dispunea ca el să stea după gratii timp de 18 ani. Condamnarea a fost dată în contextul în care Oiţă a decis să-şi recunoască fapta, pentru că legea permite în acest caz scăderea cu o treime a pedepsei cuvenite. Tot Tribunalul a dispus ca Oiţă să-i achite soţiei celui decedat 2.000 de lei, Curtea păstrând această dispoziţie.

Şi-a ameninţat amicul, care s-a aruncat în gol

Dan Valentin Lupu este un alt inculpat care a comis un omor după ce s-a îmbătat. El şi-a alergat prietenul prin apartament, ameninţându-l cu un cuţit. De frică, acesta s-a aruncat pe balcon, decedând. Lupu a fost condamnat de două instanţe, Tribunalul şi Curtea de Apel, la 18 ani de închisoare. Acuzat de omor calificat şi lipsire de libertate, condamnatul trebuie să achite daune morale şi materiale de 80.000 de lei, cheltuieli cu spitalizarea victimei de 9.056 de lei şi alţi 2.000 de lei, bani pentru ce a dat statul cu ancheta şi procesul lui.

Martorii au povestit că Lupu a reacţionat disproporţionat la o glumă făcută de cel care avea să se arunce de la balcon. Acesta din urmă l-ar fi apucat de nas, iar Lupu a trântit de gresie telefoanele pe care le avea în mână, a scos două cuţite de bucătărie şi a început să-l alerge pe amicul său, strigându-i că nu se lasă până nu vede sânge. Totul s-a întâmplat sub ochii altor doi prieteni, dintre care unul chiar a încercat să-l oprească pe Lupu, fiind şi el ameninţat. Victima a încercat să-l calmeze pe Lupu, dar acesta a împins-o până în bucătărie, folosindu-se de cuţite. Odată ajuns în balcon, nemaivăzând nicio scăpare, tânărul s-a aruncat în gol. Procurorii au susţinut în rechizitoriu că inculpatul, după acest episod, ar fi rostit: „Oricum n-ar fi plecat de aici”.

L-a ucis pentru un telefon şi un televizor

A ucis un om pentru a-i fura un telefon mobil şi un televizor, lucruri care nu valorau mai mult de 325 de euro. Cel puţin asta au stabilit procurorii gălăţeni în iunie 2013, când au trimis-o în judecată pe Ecaterina Gaiu. Anchetatorii au arătat în rechizitoriul lor că Ecaterina, după ore de beţie, a profitat de faptul că Victor P. „nu se poate apăra”. Mai exact, omul, fiind beat, a adormit, iar Ecaterina Gaiu a luat un cablu cu care l-a ştrangulat, a luat lucrurile şi dusă a fost. În faţa judecătorului, inculpata şi-a recunoscut fapta în speranţa că va avea parte de o reducere a pedepsei, aşa cum prevede legislaţia actuală. Rudele celui ucis au solicitat instanţei să o oblige pe inculpată să le dea 500.000 de euro despăgubiri morale. Procurorul a solicitat la rândul său ca inculpata să fie obligată la plata a 7.000 de lei, bani care să ajungă la rudele care au înmormântat victima şi 10.000 de lei drept daune morale. Magistraţii Tribunalului şi Curţii de Apel i-au dat 15 ani şi două luni de puşcărie şi au dispus ca inculpata să achite familiei suma de 11.440 de lei, drept daune materiale, şi 225.000 de lei, daune morale.

Citit 2404 ori Ultima modificare Luni, 20 Ianuarie 2014 15:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.