Doi oameni de afaceri din Galați au fost arestaţi pentru corupție/ Firma lor a lucrat pentru SRI și pentru Președinție

Doi oameni de afaceri din Galați au fost arestaţi pentru corupție/ Firma lor a lucrat pentru SRI și pentru Președinție
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administratorii unei firme din Galaţi, care au câştigat, în asociere cu o altă societate, o licitaţie pentru reabilitarea unei staţii de tratare apă, au fost arestaţi după ce au primit în mai multe rânduri bani de la administratorul celeleilalte firme, promiţând că pot interveni la judecători.

Cei doi - administratorul şi, respectiv, directorul firmei - sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă. Ei au fost reţinuţi ieri de DNA Bacău, care a cerut unui judecător de la Tribunalul Bacău arestarea lor preventivă, solicitarea fiind admisă.

Procurorii îi cercetează pe Daniel Mihai Bociar, administrator al societăţii Erg Termrom Galaţi, şi Adrian Viorel Ferendino, director al firmei, pentru câte trei infracţiuni de trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, Compania Regională de Apă Bacău a organizat, în 2012, o licitaţie pentru atribuirea contractului de lucrări "Reabilitarea Staţiei de tratare apă Cărăboaia", în urma căreia a fost desemnată câştigătoare o asociere constituită din firma ERG Termrom şi o altă societate. „În perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, Bociar şi Ferendino, în calitate de reprezentanţi ai scoietăţii ERG Termrom, au pretins şi primit de la administratorul celeilalte firme din asocierea câştigătoare a licitaţiei, denunţător în cauză, 10.000 de euro, pretinzând că au influenţă asupra unor persoane din cadrul Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în vederea respingerii contestaţiei formulate de un competitor care a pierdut licitaţia. După soluţionarea favorabilă a contestaţiei la nivelul CNSC, având în vedere că firma perdantă a formulat plângere la Curtea de Apel Bacău, Bociar şi Ferendino au cerut şi primit de la acelaşi denunţător 15.000 de euro, pretinzând că au influenţă asupra magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea respingerii plângerii”, se arată în comunicatul remis de DNA Bacău.

În ambele situaţii, arată anchetatorii, cei doi l-au asigurat pe partenerul lor de asociere că vor contribui şi ei cu aceleaşi sume de bani la influenţarea deciziilor, în situaţiile menţionate.

Totodată, se arată în documentul citat, în aprilie 2013, Bociar şi Ferendino i-au spus denunţătorului că decidenţii din cadrul Companiei Regionale de Apă Bacău le-au pretins un procent de 7 la sută din valoarea contractului de lucrări atribuit, în valoare de aproximativ 17.000.000 de lei, pentru semnarea şi derularea contractului. Prin urmare, cei doi inculpaţi au cerut şi primit de denunţător o primă tranşă de 25.000 de euro. Începând cu octombrie 2013, Bociar şi Ferendino i-au cerut partenerului lor de asociere sume de bani pentru a fi remise decidenţilor din cadrul companiei de apă, în vederea începerii executării contractului. Iniţial, susţine DNA, cei doi au cerut 25.000 de euro, iar ulterior, în decembrie 2013, suma de 70.000 de euro, susţinând că decidenţii din cadrul companiei au solicitat toată suma stabilită iniţial, înainte de începerea executării lucrărilor, şi nu la încasare (decontarea lucrărilor ce urmează a fi efectuate de asociere). În 16 ianuarie, Bociar şi Ferendino au primit de la denunţător sumele de 88.000 de lei şi 575 de euro.

Firma SC ERG Termrom SA este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa construcţiilor şi instalaţiilor industriale. Printre clienţii lucrărilor realizate de această firmă se numără inclusiv SRI-ul. Firma a participat la reabilitarea instalaţiilor termice ale spitalului acestei instituţii din Bucureşti. Printre clienţii firmei se numără şi alte nume importante din România. La o scurtă căutare pe site-ul ERG Termorom, se poate vedea pentru cine a mai lucrat firma. Iată doar câteva dintre lucrări: Spitalul "Sf. Ioan" Bucureşti, Spitalul "Sf. Elisabeta" Galaţi, Cãminul de pensionari Galaţi. De asemenea, ERG Termorom s-a ocupat de reabilitarea instalaţiilor electrice de la Palatul Cotroceni.

Citit 68654 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 15:12

15 comentarii

 • postat de Info
  Joi, 23 Ianuarie 2014 12:38
  86.34.187.***
  In atentia domnului care se autointituleaza "un idiot care plateste taxe": domnul Bociar Anton a fost operat in alta parte a corpului si anume la coloana, nicidecum la inima cum ati afirmat dvs. Iar referitor la intrebarea dvs, raspunsul este: Nu! Nu e Tancrad-ul! Presupun ca ati aflat intre timp de cine este vorba...
  2
  3
  Raportează
 • postat de mihaela
  Luni, 20 Ianuarie 2014 17:29
  84.117.42.***
  Numai hoti peste tot in primarii dar DNA nu vede si nu aude! Acolo e banul public! Adica noi platim taxe si impozite si altii ne fura banii in loc sa ii foloseasca pentru oras si deci pt binele nostru comun! De asta sunt strazi cu gropi si cate si mai cate! Suntem furati! Se fura! Tara de hoti!
  3
  4
  Raportează
 • postat de vetsiv
  Luni, 20 Ianuarie 2014 09:07
  86.124.204.***
  Subscriu la cele spuse de catre "cetatean" in legatura cu asa zisii ziaristi de la ANTENA 3 si cu postul ANTENA 3. Cred ca o sa se desfiinteze, fiindca nu mai au obiectul muncii si altceva nu stiu sa faca. Halal ziaristi impartiali.
  3
  6
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 20 Ianuarie 2014 08:10
  193.230.156.***
  Domnule ziarist , stirea este ambigua, adica o firma a dat altei firme, printr-o alta firma de la Bacau... Ce ar fi sa prezinti persoanele si firmelel din Galati cercetate de DNA. Pana la urma ne intereseaza mai mult. Incercati sa ne relatati ce face DNa -ul din Galati cu cei cercetati in Galati, sau doar ca stirea viza pe Basescu vrei sa o relatezi????. Fie si asa, fara sa am ceva cu partidele politice, ma intreb ce subiecte veti mai avea din decembrie??? Antena 3, cel putin trebuie sa se desfiinteze pentru ca nu o sa mai detina obiectul muncii.
  1
  10
  Raportează
 • postat de Banii prostilor
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 21:18
  5.13.214.***
  ERG TERMROM a terminat contractul cu APA CANAL in valoare de 135 miliarde plus TVA semnat in noiembrie 2011 ?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Andy
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 18:50
  5.13.198.***
  Bai fratilor dar de Codreanu George ati auzit?! Ce invarte baiatul ala.... sa fie primit si bogdaproste.
  0
  5
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 15:45
  185.26.182.***
  Niciodata premarele nu va explica o cate ceva. Pentru actualul, dupa "barfe" dar, mai ales dupa tupeul afisat, cant-autorii sunt "presupusul" preten al fetei sale, smenar de bucale - Vlaicu a. (fara legatura cu marele inventator-), dihanie fara toga dar cu reactii mai ceva decat cel mai afurisit taur contra oricui este galatean si are un mare defect: nu poate iesi cu spaga! - vezi obsesia contra noastra, a galatenilor care cunosc de sute de ani terenul si subsolul galatean si "solutiile rapide de a rezolva Gropzila de la elice (sa vezi distractie la conductele de apa-canalizare de pe faleza - am ramas un proiectant si doi constructori de pe vremea aia); Acel dinu, total cu pluta - ex. : sa stea apa de ploaie in micro 17 la gardul fiecarei curti si sa nu aiba tupeul sa se scurga la vale ca trebuie triplate diametrele de canalizare etc., etc.

  Primo a modificat dupa visul premarelui solutia aprobata la fantana de la gradina publica. A mai incasat niste bani - vreo 200.000 RON. Nici o legatura cu solutia proiectata si cu care a castigat licitatia! Cine or fi semnat receptia fara verificarea legalitatii documentelor, sa-i cate DNA-ul. Probabil dupa ce gasesc biblia pierduta acu un an jumate la Suraia!

  Oare doar 80.000 Euroi or fi cerut aia de la CNSC ca erau obisnuiti de cei care doreau de la gasca Traian-Elena cu 35% din valoare daca tot se dadea dincolo 20%? Cert este ca au suplimentat cuantumul spagii, asa cum procedeaza de obicei! Deh, au vlisoara in bucale, viloi la mama soacra, palat la mama mare, fara drum ca ala pentru fratele lu' boc 3-4-5, unde si copilul nenascut al amantei trecuted trebuie sa ajunga cu o cracanata etc., etc.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Barfe de prin oras
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 10:30
  5.13.214.***
  Poate ne explica domnul Marius Stan :
  Lucrari de reparatii la termoficarea Galatiului,in curs de desfasurare,,lucrarea este pentru Primo - Erg Termrom ?
  Centrala termica de la Teatrul Muzical,in curs de desfasurare,este pentru Primo ?
  Reparatii la rezervarele de la Filesti,in curs de desfasurare,este pentru Erg Termrom - Primo ?
  Centrala termica de la Scoala 28 este penru Primo sau satelitii lor gen Montajterm ?
  Asa se aude prin oras.
  0
  10
  Raportează
 • postat de fan pnl ul lui mircea cristea si dobre
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 02:24
  213.233.88.***
  primo-marius stan-mircea razvan cristea-bani in campania electorala...patronul de la primo e cumnat cu bociar cel cu probleme...toate problemele cu ispa au fost orchestrate de mircea cristea,vor iesi problemele incet incet,nici nu se fereau de noi angajatii atunci cand pregateau banii (miliarde)pentru viceprimar si nu numai.
  1
  12
  Raportează
 • postat de Stane le mai dai multe lucrari ?
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 21:57
  5.13.214.***
  Stane le mai dai lucrari multe lor si celor de la Primo ?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Abonati pe viata la banii publici
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 21:52
  5.13.214.***
  Niste nenorociti ! Cred ca sunt in grup cu cei de la PRIMO care in mod suspect sunt abonati la lucrari in Primaria Galati.Sunt rude.Familia Bociar-Manea-Radu sug banii publici galateni de peste 20 de ani.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Dante
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 20:18
  92.80.155.***
  Conextrust Bacau si Amici Bacau astea erau parte in asociere....
  0
  6
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 17:15
  185.26.182.***
  Imi rezerv comentariul pentru momentul in care se va publica si numele societatii "colaboratoare". O fi Tancrad-ul?

  P.S. Desi am rezerve, grea lovitura pentru maestrul ing. Bociar Batranul. Mai ales, dupa operatia pe inima.
  0
  12
  Raportează
 • postat de Made in Galati
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 13:42
  5.13.168.***
  EI ȚIN GALAȚIUL ÎN GROAPĂ! ERG TERMROM - TRAFIC DE INFLUENȚĂ LA LICITAȚII PENTRU STAȚII DE EPURARE
  O nouă firmă gălășeană abonată la contracte cu statul iese în evidență prin scandal cu iz penal și asta nu ne face bine deloc! Mai rău, firma asta ne-a „umplut de bine” și pe străzi!

  Directorul și administratorul Erg Termrom au fost arestați pentru că ar fi luat bani chiar de la partenerii de asociere în vederea câștigării unor contracte cu operatorul de apă de la Bacău. Dar ei sunt mari semnatar de contracte și cu Apă-Canal Galați!
  Totoodată, în sarcina celor doi, mai sunt reținute și câte trei fapte de trafic de influență, ceeea ce arată că la „celălalt capăt” al anchetei ar trebui să apară curând și „influențațiii”.
  Firma Erg Termrom se poate identifica prin cel puțin patru fapte de vitejie în contractele pe bani publici gălățene, toate cu implicații foarte „alunecoase”, de sol, nămol și apă.
  Un punct de reper ar fi surparea din parcarea aflată chiar în preajma Primăriei, în spatele părculețului grupului statuar al Lupoaicei cu Romulus și Remus. Surparea se „datorează” lucrărilor ISPA efectiate de Erg Termrom la acea locație, în contul cărora nici Dumitru Nicolae și cu atât mai puțin Marius Stan au reușit să benefecieze de intervenții în garanție, pentru remediere.
  Tot cu arcanul după reparații în garanție au umblat edilii și pentru surparea din intersecția de la IVAS, în fața porții vest a Grădinii Botanice. Respectiva groapă a apărut tot în urma unor lucrări făcute de Erg Termrom în cadrul investișiilor derulate cu ISPA. Până la urmă Apă-Canal a cheltuit alți bani publici, ca să repare groapa cu falimentara Drumuri și Poduri S.A. Mai nou, groapa reînvie din asfaltul răscârpit, pentru a nu se mai știe câta oară, la fel ca și Drumuri și Poduri S.A din faliment...
  Dar poate cel mai mare „tun” dat banului public prin imposibilitatea valorificării lucrărilor în garanție este refacerea zonei de la Elice, toamna trecută.
  În acea zonă, în cadrul investiției ISPA, tot Erg Termrom a lucrat. Doar că acum, când țevile puse atunci s-au deteriorat în mod inexplicabil, lucrarea a fost efectuată de angajași și utilaje Trans-PEC, firmă controlată de Ninel Comșa, „băiat deștept din energie” foarte apropiat de Mircea Toader. Nu se știe cum, cât și pe ce bază a plătit Apă-Canal lucrarea întrucât aceasta nu apare listată între licitațiile publice.
  În continuare, ca o recunoaștere a calității lucrărilor efectuate până acum, Erg Termrom a fost declarată căștigătoare pentru furnizarea și montarea sistemului de uscare a nămolului de la Stașia de Epurare ce a costat până acum 20 de milioane de euro din fonduri europene...Mai precis, Erg Termrom a câștigat lucrarea pentru 17 milioane de euro și a sucontractat-o firmei germane, Centro. Aceasta din urmă poate fi suspectată ca fiind foarte pușin obișnuită cu practicile românești de adjudecare a licitaților...

  *autenticitatea semnăturii este confirmată de prezența acestui comentariu ȘI pe pagina de Facebook a Made in Galati
  3
  19
  Raportează
 • postat de Eva
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 10:46
  83.103.238.***
  Si ce este relevant aici? Pt cine a mai lucrat? Sunteti penibili!
  5
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.