Doi oameni de afaceri din Galați au fost arestaţi pentru corupție/ Firma lor a lucrat pentru SRI și pentru Președinție

Doi oameni de afaceri din Galați au fost arestaţi pentru corupție/ Firma lor a lucrat pentru SRI și pentru Președinție
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administratorii unei firme din Galaţi, care au câştigat, în asociere cu o altă societate, o licitaţie pentru reabilitarea unei staţii de tratare apă, au fost arestaţi după ce au primit în mai multe rânduri bani de la administratorul celeleilalte firme, promiţând că pot interveni la judecători.

Cei doi - administratorul şi, respectiv, directorul firmei - sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă. Ei au fost reţinuţi ieri de DNA Bacău, care a cerut unui judecător de la Tribunalul Bacău arestarea lor preventivă, solicitarea fiind admisă.

Procurorii îi cercetează pe Daniel Mihai Bociar, administrator al societăţii Erg Termrom Galaţi, şi Adrian Viorel Ferendino, director al firmei, pentru câte trei infracţiuni de trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, Compania Regională de Apă Bacău a organizat, în 2012, o licitaţie pentru atribuirea contractului de lucrări "Reabilitarea Staţiei de tratare apă Cărăboaia", în urma căreia a fost desemnată câştigătoare o asociere constituită din firma ERG Termrom şi o altă societate. „În perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, Bociar şi Ferendino, în calitate de reprezentanţi ai scoietăţii ERG Termrom, au pretins şi primit de la administratorul celeilalte firme din asocierea câştigătoare a licitaţiei, denunţător în cauză, 10.000 de euro, pretinzând că au influenţă asupra unor persoane din cadrul Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în vederea respingerii contestaţiei formulate de un competitor care a pierdut licitaţia. După soluţionarea favorabilă a contestaţiei la nivelul CNSC, având în vedere că firma perdantă a formulat plângere la Curtea de Apel Bacău, Bociar şi Ferendino au cerut şi primit de la acelaşi denunţător 15.000 de euro, pretinzând că au influenţă asupra magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea respingerii plângerii”, se arată în comunicatul remis de DNA Bacău.

În ambele situaţii, arată anchetatorii, cei doi l-au asigurat pe partenerul lor de asociere că vor contribui şi ei cu aceleaşi sume de bani la influenţarea deciziilor, în situaţiile menţionate.

Totodată, se arată în documentul citat, în aprilie 2013, Bociar şi Ferendino i-au spus denunţătorului că decidenţii din cadrul Companiei Regionale de Apă Bacău le-au pretins un procent de 7 la sută din valoarea contractului de lucrări atribuit, în valoare de aproximativ 17.000.000 de lei, pentru semnarea şi derularea contractului. Prin urmare, cei doi inculpaţi au cerut şi primit de denunţător o primă tranşă de 25.000 de euro. Începând cu octombrie 2013, Bociar şi Ferendino i-au cerut partenerului lor de asociere sume de bani pentru a fi remise decidenţilor din cadrul companiei de apă, în vederea începerii executării contractului. Iniţial, susţine DNA, cei doi au cerut 25.000 de euro, iar ulterior, în decembrie 2013, suma de 70.000 de euro, susţinând că decidenţii din cadrul companiei au solicitat toată suma stabilită iniţial, înainte de începerea executării lucrărilor, şi nu la încasare (decontarea lucrărilor ce urmează a fi efectuate de asociere). În 16 ianuarie, Bociar şi Ferendino au primit de la denunţător sumele de 88.000 de lei şi 575 de euro.

Firma SC ERG Termrom SA este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa construcţiilor şi instalaţiilor industriale. Printre clienţii lucrărilor realizate de această firmă se numără inclusiv SRI-ul. Firma a participat la reabilitarea instalaţiilor termice ale spitalului acestei instituţii din Bucureşti. Printre clienţii firmei se numără şi alte nume importante din România. La o scurtă căutare pe site-ul ERG Termorom, se poate vedea pentru cine a mai lucrat firma. Iată doar câteva dintre lucrări: Spitalul "Sf. Ioan" Bucureşti, Spitalul "Sf. Elisabeta" Galaţi, Cãminul de pensionari Galaţi. De asemenea, ERG Termorom s-a ocupat de reabilitarea instalaţiilor electrice de la Palatul Cotroceni.

Citit 68734 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 15:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.