Un lung şir de procese şi mulţi bani pierduţi/ Apartamentele CJ Galaţi se vând la preţ de deviz
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Un lung şir de procese şi mulţi bani pierduţi/ Apartamentele CJ Galaţi se vând la preţ de deviz
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Iaşi a decis în mod definitiv şi irevocabil faptul că apartamentele judecătorilor şi funcţionarilor publici trebuie să fie vândute de Consiliul Judeţului (CJ), aşa cum au hotărât în 2010 trei instanţe, la „preţul de deviz”, care reprezintă sumele pe care opinia publică le-a considerat derizorii.

Dincolo de concluzia firească a celor mulţi, care văd doar acest lucru, există o faţă ascunsă, care înseamnă foarte mulţi bani, cu care s-ar putea face altceva pentru binele comunităţii din Galaţi. Până la acest moment, CJ Galaţi are de achitat amenzi în valoare de 11 miliarde de lei vechi. Nepunând în aplicare o decizie judecătorească, părţile, peste 30 de persoane, au apelat la instanţă pentru aplicarea unei amenzi. Potrivit legii, odată stabilită amenda, pentru fiecare zi care trece fără a pune în aplicare decizia, judecătorii stabilesc, la şase luni, la cerere, totalul pe care, în cazul nostru, CJ trebuie să-l achite părţilor interesate. U calcul sumar arată că din suma datorată de Consiliul Judeţului s-ar putea achiziţiona în jur de 20 de apartamente, cu valoarea de 50.000 de lei fiecare.

Din 2008, Consiliul Judeţului s-a pierdut în procese

De şase ani de zile, acest proces a fost dus pe aproape întreg teritoriul României. A început, în 2008, la Galaţi, unde magistraţii Judecătoriei au decis că apartamentele funcţionarilor publici vor fi vândute la preţul de deviz. Procesul a continuat la Tribunalul Buzău şi apoi la Curtea de Apel Ploieşti, toate păstrând decizia primei instanţe. Au urmat contestaţiile la executare, procese derulate la Galaţi şi Cluj, unde contestaţiile CJ Galaţi au fost respinse, păstrându-se practic acelaşi preţ de deviz. Au urmat procese legate de această cauză care s-au purtat la Tecuci, la Tribunalul Teleorman şi la Curtea de Apel Bucureşti, iar mai nou va începe un alt şir de procese la Judecătoria Constanţa, acolo unde cele peste 30 de persoane urmează să solicite perfectarea actelor de vânzare cumpărare, deoarece nu există nicio înţelegere pe cale amiabilă cu reprezentanţii Consiliului Judeţului Galaţi.

În primele acţiuni judecătoreşti, cele 32 de persoane anunţau prin avocatul lor că nu vor lăsa lucrurile aşa şi nu vor face rabat de la nicio prevedere legală pentru a obliga CJ Galaţi să ţină cont de o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. Acolo se amintea de amenzi, lucru pus în aplicare, şi se mai amintea de faptul că ei plătesc în continuare chirie, deşi din 2008 au o decizie care obligă CJ să le vândă locuinţele, fapt ce ar putea duce şi la solicitări de restituire a chiriilor achitate în toţi aceşti ani. Timpul ne-a demonstrat că lucrurile s-au petrecut întocmai având în vedere amenzile, iar ce este mai rău este faptul că toţi aceşti bani pleacă din buzunarele noastre.

Au anulat o hotărâre, au păstrat-o pe a doua

Acum, la Iaşi, o decizie de ultimă oră le-a dat din nou dreptate celor 30 de persoane. Reamintim că după izbucnirea scandalului legat de apartamentele magistraţilor şi ale funcţionarilor, Consiliul Judeţului a dat două decizii prin care s-a făcut o reevaluare a locuinţelor, stabilindu-se preţuri apropiate de cel a pieţei, având în vedere că acestea sunt situate în buricul târgului. Părţile interesate le-au atacat în instanţă şi Tribunalul le-a anulat pe amândouă. În calea de atac, Consiliul Judeţului Galaţi s-a ales cu o hotărâre anulată, 763 din 29 aprilie 2012, şi cu o alta care rămâne în picioare, 799 din aprilie 2012, magistraţii ieşeni ţinând cont că este bază pentru reevaluarea apartamentelor aflate în continuare în patrimoniul Consiliului. Astfel, judecătorul precizează că anulează HCJ 763 în preambul, „în măsura în care aceasta se interpretează în sensul că imobilele deţinute de reclamanţi se vor vinde acestora la un alt preţ decât cel stabilit prin sentinţa civilă 9676 din 16 decembrie 2008, pronunţată de Judecătoria Galaţi şi rămasă irevocabilă conform deciziei civile 634 din 14 septembrie 2010 a Curţii de Apel Ploieşti”.

Reamintim că din 2002 până în 2006, reclamanţii au încheiat cu CJ Galaţi contracte de închiriere. În iulie 2003, printr-o hotărâre, aceste imobile au fost trecute din domeniul public în cel privat al judeţului Galaţi, prevăzându-se şi posibilitatea cumpărării lor. Chiriaşii s-au adresat CJ, solicitând să cumpere în baza Legii 85 din 1992, cerere care a primit răspuns nefavorabil, având în vedere că în actul normativ se ţinea cont de starea socială a doritorului. Aşa s-a ajuns în instanţă şi la prima decizie care a a impus achiziţionarea la preţ de deviz.

CJ Galaţi răspunde

Cum era şi firesc, am solicitat un punct de vedere şi proprietarului acestor locuinţe, Consiliul Judeţului. Iată răspunsul, care pare să fie unul al împăcării. „Încă nu am intrat în posesia motivării instanţei. Urmează să discut cu cei din cadrul Departamentului Juridic despre acest subiect atunci când îmi vor aduce motivarea. Ne supunem deciziei instanţei. Vreau să punem punct acestei probleme, să se termine în sfârşit cu vânzarea acestor apartamente, pentru că nu ne-a adus nimic bun. Acest litigiu nu face bine nimănui, din contră, a atras cheltuieli destul de mari. S-au cheltuit sume importante cu amenzile civile, dar şi cu avocaţi, până anul trecut. Atât noi, cât şi avocatul părţilor, am solicitat ca actele de vânzare-cumpărare să fie perfectate în instanţă şi aşteptăm o hotărâre în acest sens”, ne-a declarat Costel Fotea, county managerul Consiliului Judeţului Galaţi. (Corina Dobre)

 

Citit 4699 ori Ultima modificare Luni, 20 Ianuarie 2014 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.