Noul şi vechiul Cod Penal se aplică în paralel până când se vor finaliza toate dosarele în curs de judecată

Noul şi vechiul Cod Penal se aplică în paralel până când se vor finaliza toate dosarele în curs de judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul Cod Penal nu le este favorabil celor care odată puşi în libertate, graţie prevederilor benefice, fac greşeala de a recidiva şi de a se întoarce în instanţă. Acesta a fost mesajul purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel, judecătorul Marcian Istrate, transmis ieri într-o conferinţă de presă.

Magistratul este de părere că există instituţii noi în actualul Cod Penal şi de Procedură penală care vor scurta mult procesele, presupunând ca inculpatul să accepte încadrarea juridică, dar şi pedeapsa impusă de procuror. Acordul merge în faţa judecătorului, unde se pot face discuţii doar pe marginea cuantumului pedepsei. În timpul urmăririi penale, avocaţii inculpaţilor pot avea acces la toate probele şi asista la audierile martorilor, iar dacă acestea nu sunt contestate, la proces nu se vor mai discuta, renunţându-se la audierea martorilor.

Partea cea mai interesantă este că mai toate dosarele îşi vor găsi finalul la curţile de apel şi asta deoarece dispare recursul ca şi cale de atac. Acesta este şi motivul pentru care de acum, odată ajuns la curte, în dosar se vor accepta probele noi şi reluarea discuţiilor care nu l-au convins pe judecătorul primei instanţe şi care astfel a dat o soluţie care i-a nemulţumit pe condamnaţi. Noile prevederi impun ca toţi cei care se află acum în executarea pedepselor, precum şi cei care se judecă pe actualul cod să beneficieze de prevederile legii mai favorabile. Există mai multe interpretări, chiar şi aceea de a combina prevederile noi cu cele vechi, spre binele celui care se judecă. Acest paralelism va exista până se vor epuiza toate dosarele care au ca obiect fapte comise pe timpul vechiului cod.

Citit 1714 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2014 21:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.