La Curtea de Apel Braşov, începe judecata în "dosarul Aviasan"

La Curtea de Apel Braşov, începe judecata în "dosarul Aviasan"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Braşov a respins miercuri seara excepţiile invocate de inculpaţii din dosarul "Aviasan". Astfel, după opt luni, putem spune că acest proces este pe cale să înceapă. Cei şase inculpaţi, prin avocaţi, au cerut judecătorilor să întoarcă acest caz la DNA Galaţi, unde să fie refăcută urmărirea penală. De asemenea, s-a mai solicitat să fie respinse toate probele care au fost strânse în timpul anchetei penale, invocându-se o excepţie de neconstituţionalitate. Magistratul a respins însă toate solicitările, urmând ca discuţia pe excepţie să se poarte după începerea cercetării judecătoreşti. Inculpaţii mai au calea contestaţiei, ce se va judeca la Înalta Curte, după care va demara cercetarea judecătorească.

Galaţi - Braşov - Bucureşti - Braşov

Reamintim că dosarul a plecat de la DNA Galaţi în octombrie 2013, spre Curtea de Apel din urbea noastră. Câteva luni de zile nu s-a întâmplat nimic, deoarece inculpaţii au cerut, pe rând, termene ca să-şi angajeze avocaţi. În acest timp, la Înalta Curte, fostul parlamentar de Galaţi, Mihail Boldea, inculpat în acest proces, a făcut o cerere de strămutare, care i-a fost acceptată.

Aşa a ajuns unul dintre cele mai importante dosare ale DNA Galaţi să se judece la Curtea de Apel Braşov. Numai că, la această instanţă, procesul a picat în plină aplicare a noilor reguli penale, care impun secretul cercetării judecătoreşti pentru o perioadă de 60 de zile. În acest timp, nici inculpaţii, nici procurorii nu au acces în "camera preliminară", unde judecătorul decide ce se întâmplă după discuţii purtate prin corespondenţă cu toţi cei implicaţi.

Pe ultima sută de metri, în martie, anul acesta, Curtea braşoveană a invocat o excepţie, cum că nu ar avea calitatea să judece un fost parlamentar şi a trimis dosarul curţii supreme. Magistraţii bucureştenii au decretat însă că braşovenii pot judeca fără nicio problemă acest proces şi în aprilie le-au restituit cazul. Astăzi, după circa opt luni de aşteptare, în acest dosar este posibil să înceapă judecata, dacă şi Înalta Curte va da undă verde.

Prejudiciu de 22 de milioane de euro

Dosarul "Aviasan” este cel care îl aduce în prim-plan pe fostul deputat Mihail Boldea, care împreună cu afaceriştii Mircea Marosy, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea, fostul prim-procuror Costache Roşca, dar şi cu Ionel Mihăilă, ar fi reuşit să smulgă cele circa 40 de hectare de teren din proprietatea localităţii Vânători, afacere ce ar fi produs un prejudiciu statului de circa 22 de milioane de euro. Procurorii DNA Galaţi au stabilit că totul s-a făcut în baza unei procurori false, cu care s-a mers în instanţă, unde s-a obţinut o hotărâre care să ţină loc de act autentic. Cu decizia aceasta s-a mers la Primăria Vânători, unde a fost intabulat terenul fostei aerobaze a Galaţiului.

Mai citiţi şi:

Nume grele din Galaţi, anchetate de DNA în dosarul "Aviasan"/ Patru parlamentari sunt cercetați de procurori

Citit 2103 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iunie 2014 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.