Breviar Juridic/ TERMENELE pentru DECLARAREA NAŞTERII copilului

Breviar Juridic/ TERMENELE pentru DECLARAREA NAŞTERII copilului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Declararea naşterii copilului se face în anumite termene care se socotesc de la data naşterii, şi anume:

15 zile pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă; 3 zile pentru copilul născut mort; 24 de ore de la data decesului pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 15 zile; Obligaţia de a face declaraţia de naştere revine oricăruia dintre părinţi, iar dacă, din diferite motive, aceştia nu o pot face, obligaţia declarării îi revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere, personalului desemnat din unitatea sanitară în care a avut loc naşterea sau oricărei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.

Dacă declaraţia de naştere a fost făcută după expirarea termenelor prevăzute de lege, dar înăuntrul unui an de la data naşterii, întocmirea actului de naştere se face cu aprobarea primarului.

Când declaraţia este făcută după trecerea unui an de la data naşterii, actul se întocmeşte doar în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile privind încuviinţarea înregistrării tardive a naşterii.

Acţiunea se introduce la judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază persoana interesată sau unde are sediul serviciul de protecţie specială a copilului.

Judecător EUGEN MORTU

Tribunalul Galaţi

Citit 1179 ori Ultima modificare Marți, 12 August 2014 12:50