Cel mai LONGEVIV ŞEF DE POLIŢIE din Galaţi a rămas FĂRĂ SCAUN

Cel mai LONGEVIV ŞEF DE POLIŢIE din Galaţi a rămas FĂRĂ SCAUN
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comisarul-şef Florin Balcan a fost pus la dispoziţie, pentru că numele său apare într-un dosar de abuz, trimis de procurorii Anticorupţie pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi


Pentru a doua oară în ultimii doi ani, comisarul şef Florin Balcan, care timp de 14 ani a fost şeful Poliţei Municipiului Tecuci, este dat jos din funcţie, ca urmare a acuzaţiilor pe care procurorii DNA le-au formulat împotriva sa, într-un dosar în care sunt implicaţi alţi trei poliţişti.

Revenit miraculos pe cea mai înaltă funcţie a poliţiei orăşeneşti în 2013, după ce a fost destituit prin ordin al inspectorului general pentru „deficienţe manageriale” constatate la un control ministerial, Balcan este din nou suspectat de nereguli în ceea ce priveşte activitatea sa de comandant. Trimis în judecată, ofiţerul nu mai avea cum să deţină funcţia supremă la Tecuci şi a fost tras pe „dreapta” de conducerea IPJ Galaţi, la fel ca şi ceilalţi trei poliţişti implicaţi în „afacere”.

„Am dispus punerea la dispoziţie a comisarului şef Florin Balcan, interimatul la comanda Poliţiei Tecuci fiind acum asigurat de comisarul şef Dorin Pisarciuc, şeful Biroului de Ordine Publică de la Poliţia Tecuci”, ne-a declarat cms. şef Dănuţ Lefter, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Judecat pentru „omisiune”

Numele lui Florin Balcan a apărut oarecum pe neaşteptate în dosarul în care cms. şef Mircea Rusu şi agenţii Isabel Dobri şi Claudiu Andrei au fost puşi iniţial sub acuzare de fapte grave, legate de exercitarea atribuţiilor de serviciu. Cel mai înalt în grad, respectiv Mircea Rusu, a fost chiar reţinut de procurorii DNA, pentru că, în ianuarie 2014, le-au fi ordonat agenţilor aflaţi în timpul serviciului să îl ajute pe un amic al său să obţină o sumă  de bani de la o bancă. „Inculpaţii Andrei Viorel Claudiu şi Dobri Isabel Lucian urmau să-i asigure acestuia „protecţia” în rezolvarea unei probleme personale legate de ridicarea, de la o bancă, a unei sume importante de bani”, se arată în comunicatul DNA.

După consumare acestui episod, şeful Poliţiei Tecuci, cms şef Florin Balcan, ar fi omis, în rânduri repetate, să sesizeze autorităţile competente, deşi ar fi avut cunoştinţă de „isprăvile” comise de subalternii săi. Asta l-a adăugat pe Balcan pe lista acuzaţilor în dosarul trimis în judecată în cursul lunii decembrie, însă acuzaţia nu a cântărit suficient de greu pentru ca împotriva sa să se ia vreo măsură restrictivă de libertate.

Punerea la dispoziţie, limitată

Conform Legii 360 din 2002, care reglementează statutul poliţistului, punerea la dispoziţie se poate dispune pe o perioadă de cel mult trei luni, cu posibilitatea unei singure prelungiri, în cazuri temeinice. Pe perioada punerii la dispoziţie, cel vizat îşi pierde indemnizaţia de conducere şi îndeplineşte numai sarcini trasate prin dispoziţii scrise ale inspectorului-şef.

Citit 7611 ori Ultima modificare Marți, 13 Ianuarie 2015 11:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.