BREVIAR JURIDIC: Dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor

BREVIAR JURIDIC: Dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Codul civil prevede că soţul supravieţuitor are dreptul la moştenirea averii lăsate de soţul decedat dacă la data deschiderii succesiunii nu era divorţat de acesta (nu există o hotărâre de divorţ definitivă).

Nu are relevanţă durata căsătoriei, starea materială a soţului supravieţuitor, dacă soţii au avut copii sau nu, ori dacă erau despărţiţi sau nu în fapt.

Deşi nu face parte din nicio clasă de moştenitori legali, soţul supravieţuitor are dreptul la moştenire alături şi în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori.

Astfel, Codul civil stabileşte că soţul supravieţuitor are dreptul la o parte din moştenire în funcţie de clasa de moştenitori legali cu care vine în concurs, şi anume:

- un sfert de moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului (copiii, nepoţii din copii, etc.);

- o treime din moştenire, dacă vine în concurs cu părinţii şi fraţii/nepoţii sau strănepoţii de frate ai defunctului;

- o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs numai cu părinţii defunctului sau numai cu fraţii/nepoţii sau strănepoţii de frate ai defunctului;

- trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs cu bunicii, străbunicii sau cu unchii, mătuşile, verii primari ai defunctului.

În lipsa acestor moştenitori legali, sau dacă niciunul nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, adică sunt renunţători sau nedemni, soţul supravieţuitor beneficiază de întreaga moştenire a soţului decedat.

Pe lângă partea succesorală care i se cuvine în concurs cu clasele de moştenitori legali, soţul supravieţuitor are şi un drept special de abitaţie, adică dreptul de a locui în casa în care a locuit până la data deschiderii moştenirii.

Pentru a beneficia de acest drept, soţul supravieţuitor trebuie să fi locuit la data deschiderii moştenirii în casa respectivă şi să nu aibă altă locuinţă proprie.

De asemenea, trebuie ca această locuinţă să facă parte din bunurile moştenirii. Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, dacă soţul supravieţuitor se recăsătoreşte.

Codul civil mai prevede că atunci când nu vine la moştenire în concurs cu descendenţii defunctului, ci cu alţi moştenitori, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota sa legală, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

Citit 3691 ori Ultima modificare Luni, 13 Iulie 2015 16:32