Casele oamenilor legii ne-ar putea costa scump

Casele oamenilor legii ne-ar putea costa scump
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru că o hotărâre judecătorească din decembrie 2008 nu a fost aplicată, 39 de poliţişti, judecători şi funcţionari publici vor demara procese care ne pot costa 1.620.000 de lei *

Nu există poate nimic mai dificil decât un proces în care oamenii legii atacă sistemul sau instituţiile statului. Asta pentru că, evident, aceştia îşi cunosc foarte bine drepturile şi ştiu să facă uz de orice detaliu legal care le pledează cauza.

Un asemenea caz este cel în care Consiliul Judeţului se luptă cu 39 de judecători, poliţişti şi funcţionari publici care locuiesc la blocurile L, Delta, B4, A16, V2, V3, V5 şi care şi-au câştigat în instanţă dreptul de a cumpăra apartamentele la preţuri foarte mici.

Deşi a contestat punerea în executare a acestei decizii, Consiliul Judeţului a pierdut procesul pe 21 iulie. Există calea recursului, însă această bătălie s-ar putea materializa în procese care tot pe noi ne vor arde la buzunare, iar suma nu este deloc mică – 1.620.000 de lei. 

Proprietarul nu ştie preţurile

În contestaţia la executare depusă la Judecătorie, reprezentantul Consiliului Judeţului a arătat că are de plătit 2.400 de lei, cheltuieli de judecată aferente procesului din 2008, pe care l-a pierdut. Tot în această acţiune, CJ le solicită magistraţilor lămurirea deciziei prin care este obligat să le facă acte de vânzare-cumpărare celor 39 de reclamanţi, la un preţ ce rezultă din valoarea lucrărilor executate de proprietar.

Consiliul Judeţului spune că, deşi este proprietarul locuinţelor, nu are devizele privind valoarea lucrărilor executate la acestea, nefiind unitatea care a executat lucrările şi neavând control asupra preţurilor. CJ mai precizează că, în decembrie 2008, când Judecătoria a dat sentinţa contestată acum, nu a stabilit şi preţul vânzării-cumpărării.

Sentinţa judecătorească din decembrie 2008 are formula de calcul

În replică, avocatul celor 39 de oameni ai legii arată că formula de calcul al preţurilor apartamentelor este indicată în decizia judecătorească din decembrie 2008.

De asemenea, Loconfortul, care a ridicat construcţiile,  este o societate specializată pe vânzarea locuinţelor, care are în evidenţele sale valoarea lucrărilor executate. Consiliul Judeţului este acuzat că încearcă să ascundă faptul că ştie toate preţurile, care i-au fost comunicate de-a lungul timpului de Loconfort, iar pe 27 mai 2011 le-au fost prezentate şi tuturor consilierilor judeţeni.

Avocatul a vorbit despre aceleaşi preţuri de deviz, asupra cărora CJ-ul şi-a făcut publică nemulţumirea.

Propunere: de la 850 la 42.000 de lei pe apartament

Şi, fiindcă tot veni vorba de preţuri, menţionăm că, la un moment dat, potrivit datelor din dosar, cei 39 au făcut propuneri de indexare a valorii de deviz cu indicele inflaţiei. În acest sens s-a dat şi un exemplu: un apartament care acum are preţul de 850 de lei ar fi ajuns astfel la preţul de 42.000 de lei.

Propunerea a fost refuzată însă de CJ. La preţul pieţei, un apartament din blocurile cu pricina face pe puţin 30.000 de euro, adică peste 120.000 de lei.

Vor cere restituirea chiriilor

La dosar există dovada că avocatul celor 39 a făcut toate diligenţele posibile pentru a informa CJ-ul asupra situaţiei în care se găseşte, precum şi asupra posibilelor consecinţe pe care, ca instituţie ce cheltuie banul public, Consiliul le poate suporta.

Pe 22 septembrie 2010, avocatul anunţa că, dacă nu se vor încheia contractele de vânzare-cumpărare, se vor deschide procese prin care CJ-ul va fi obligat la plata „daunelor interese” pentru fiecare zi de întârziere.

Pe 14 ianuarie 2011, CJ-ul a primit notificare că cei 39 se vor adresa instanţelor pentru restituirea chiriilor achitate către Consiliu de la momentul când acesta a avut obligaţia de a încheia contractele.

O estimare la rece – 1.620.000 de lei

Avocatul explică faptul că durata medie a unui astfel de proces este de trei ani şi toate costurile cu avocaţii, cu experţii, cu taxele de timbru (circa 270.000 de lei pe semestru) la valoarea apartamentelor în litigiu vor fi achitate într-un final tot de CJ.

„Reiese că acţiunile civile ce se vor achita de CJ vor fi în cuantum de 1.620.000 de lei”, se conturează, sec,  realitatea. În încheiere se arată că toate aceste sume vor fi suportate din „banii publici ai CJ”. Adică ai noştri.

Informaţiile, cel puţin aşa spune notificarea, sunt cunoscute de către consilierii judeţeni. În plus, se precizează că datele vor fi făcute publice pentru ca toţi gălăţenii să afle care sunt costurile dacă nu se va pune în executare sentinţa din decembrie 2008. Fără comentarii.

Noi nu spunem că judecătorii, poliţiştii şi funcţionarii publici din acest dosar au dreptate, nici că reprezentanţii CJ-ului ar deţine adevărul. Un lucru e însă clar: oalele sparte se vor plăti din banii noştri, iar cei 39 ştiu exact armele pe care le pot folosi în această luptă.

Citit 1381 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.