CRIME GROAZNICE şi MORŢI BIZARE la stânele gălăţene

CRIME GROAZNICE şi MORŢI BIZARE la stânele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Unele dintre cele mai oribile crime din ultimii ani din judeţul Galaţi s-au petrecut în jurul crescătoriilor de ovine şi i-au avut ca victime pe cei tocmiţi să aibă grijă de animale


În ultimul deceniu, oieritul în judeţul Galaţi a devenit sinonim cu noţiunea de ocupaţie riscantă, la limita legii şi, mai mult, cu potenţial letal ridicat. Aduşi în majoritate din sate sărace, mulţi ciobani au făcut cunoştinţă cu munca forţată, foametea, mizeria, bătaia şi, nu în ultimul rând, cu moartea. Fie că li s-au tras accidental, fie din răzbunare, din partea altor „colegi” sau chiar de la stăpâni, decesele celor mai mulţi dintre oierii de la stânele din judeţul Galaţi au gravitat, iar unele încă se mai situează, în zone cu extrem de mult gri, circumstanţele morţilor fiind adesea greu de elucidat, iar criminalii la fel de greu, sau chiar imposibil, de prins. Şi asta pentru că „Legea tăcerii” funcţionează la stână mai bine ca orice altă lege.

Crimă mascată în accident

Moartea unui cioban din Frumuşiţa, în 2008, a fost readusă în prim plan abia în 2013, odată cu scandalul iscat de arestarea fraţilor Enache de la Frumuşiţa, temuţi stăpâni de oi, acuzaţi de sclavie. Arestarea mocanilor despre care se spunea că terorizau întreaga comunitate şi că aveau la degetul mic personaje extrem de influente, care le-ar fi asigurat protecţia şi afacerile de ani de zile, s-a petrecut la scurt timp după ce un ciobănaş de 20 de ani a murit, oficial accidental, în timp ce păzea oile. Dumitru Giurgea şi-a dat ultima suflare pe un stâlp de înaltă tensiune, pe care, tot oficial, se urcase să vadă nişte oi rătăcite. Un alt motiv, intens susţinut şi vehiculat de voci din comunitate, ar fi fost că băiatul se refugiase de teama ciobanilor Enache, care nu îi dădeau pace şi nu îl lăsau să plece la Vaslui, de unde era de loc.

Moartea lui Giurgea a fost doar o mică picătură care a umplut paharul morţilor suspecte de la stânele mocanilor de la Tămăoani. Trei ciobani muriseră până atunci în condiţii neclare, catalogate, oficial, ori ca accidente rutiere, ori din alte cauze. Unul dintre morţi, Milică Gheorghe, de 73 de ani, a fost la un pas să fie băgat în groapă fără acte, iar acest aspect nu a fost uitat de rude, chiar dacă autorităţile care au anchetat atunci decesul i-au dat o „convenabilă” înfăţişare de accident de circulaţie. Motivul pentru care, se pare, s-a recurs la această soluţie, a fost că din scena „accidentului” au făcut parte membri ai familiei Enache, pentru care nu „dădea bine” să devină protagonişti ai unui dosar penal pentru omor. Varianta oficială, consemnată în dosare, a fost că Milică Gheorghe ar fi fost lovit accidental de un ARO, la volanul căruia se afla un anume Dediu Teodor, apropiat al Fraţilor Enache. Acesta a fost, formal, acuzat şi avea să fie scos de sub urmărire penală, procurorii reţinând că „nu a încălcat nicio regulă”.

Varianta neoficială, susţinută de rude şi confirmată chiar de victimă, înainte să îşi dea ultima suflare, dar şi de o serie de acte de la dosar, induc ideea că la volanul maşinii ar fi fost un membru al familiei Enache şi că bătrânul cioban, aflat cu mieii pe câmp, ar fi fost lovit intenţionat. Ulterior, pentru a pune batista pe ţambal, familia Enache ar fi încercat să le convingă pe rudele mortului să declare că acesta fusese lovit de propria căruţă cu cai. La solicitarea familiei mortului, Parchetul Tribunalului Galaţi a redeschis dosarul în 2013, dar, deocamdată, nu s-a dat o soluţie.

„Boieru”, sau ciobanul ucigaş din Scânteieşti

O stână din Scânteieşti a fost o altă scenă a ororilor încă din 2007, când unul dintre ciobanii tocmiţi să aibă grijă de oi a sfârşit în urma unei bătăi crunte aplicată drept pedeapsă de stăpânul turmelor, un anume Ştefan Patriche, zis „Boieru”. Decesul tânărului originar din Vaslui a fost, de asemenea, declarat ca un accident, după ce mocanul i-ar fi obligat pe ceilalţi ciobani să le spună poliţiştilor că Dănuţ Roşca a murit după ce a căzut căruţa peste el. În realitate, Patriche l-ar fi alergat pe Roşca prin pădure, unde l-a legat de mâini şi de picioare, după care l-a bătut până la moarte. Încercarea de muşamalizare a crimei a ţinut până trei ani mai târziu, când un alt cioban a murit tot de mâna lui. În 2010 Patriche şi alţi doi oieri intrau în atenţia procurorilor după ce ciobanul Ion Oltean, de 67 de ani, a fost găsit mai mult mort decât viu lângă o cale ferată din apropierea Bârladului. Anchetatorii au stabilit atunci că sexagenarul fusese bătut crunt şi abandonat de Patriche, care a fost condamnat definitiv abia în 2014, la 11 ani şi zece luni de puşcărie.

Crimă între ciobani la Oancea

Un alt caz, petrecut în primăvara acestui an, l-a avut ca protagonist pe un cioban care a apărat proprietatea stăpânului său cu preţul propriei libertăţi. Paul Liviu Chiosa, de 25 de ani l-a ucis în bătaie pe un alt cioban, Jenică Corcodel, de 36 de ani, după ce s-au întâlnit pe un imaş din Oancea, fiecare cu oile lui. Chiosa l-ar fi alungat pe Corcodel de pe păşune, dar cum Corcodel s-a împotrivit, Chiosa l-a bătut măr şi l-a abandonat pe câmp, rănile atrăgându-i moartea la sfârşitul lunii mai. Liviu Chiosa a fost arestat şi este cercetat pentru omor. 

Cioban ucis cu 29 de lovituri de cuţit

Gheorghe Păun, de 52 de ani, este ultimul nume pe lista victimelor care au ceva în comun cu stânele din judeţul Galaţi. Bărbatul a fost găsit mort în pârâul Chineja în urmă cu câteva zile, având pe corp 29 de lovituri de cuţit. Circumstanţele în care Păun a murit precum şi ultimele ore din viaţa acestuia sunt încă destul de neclare pentru anchetatori. Totuşi, o serie de întâmplări din trecutul victimei indică faptul că acesta avea de ce să se teamă după ce nişte ciobani din Măstăcani ar fi venit la Târgu Bujor, unde stătea în ultima vreme, şi l-ar fi luat cu forţa să aibă grijă de oile lor. Ar fi scăpat cu fuga de la stână pentru că nu era plătit, şi readus, tot cu forţa, câteva zile mai târziu, la stâna la care muncise cinci ani.

„Ăia care l-au luat l-au ameninţat că, dacă vine şeful, îl omoară”, a spus Constanţa Piţigoi, femeia care l-a găzduit pe Gheorghe Păun în ultimele zile de viaţă.

Rămâne de văzut dacă poliţiştii şi procurorii vor ajunge să elucideze misterele acestei tragedii într-un viitor apropiat sau adevărul va ieşi la iveală după alţi ani şi, probabil, alte crime. În cel mai rău caz, moartea lui Gheorghe Păun va fi o altă tragedie pusă în raftul cu autori necunoscuţi.

Citit 5270 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2015 10:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.