Un AGENT de PENITENCIAR şi-a distrus cariera cerând MITĂ

Un AGENT de PENITENCIAR şi-a distrus cariera cerând MITĂ
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Lui Cristinel Ciprian Butuman i s-a interzis să mai profeseze în Penitenciar pe toată perioada pedepsei şi doi ani după executarea ei


Trimis în judecată în luna aprilie, fostul agent de penitenciare Cristinel Ciprian Butuman a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Galaţi la un an şi patru luni închisoare. Ciprian Butuman a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după ce a cerut o sumă de bani pentru a ajuta un deţinut să iasă la muncă, în ciuda faptului că acesta nu avea voie.

Judecătorii Tribunalului Galaţi au decis să îi suspende executarea pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani de zile fostului agent de penitenciare, motiv pentru care acesta nu va ajunge după gratii. În schimb, lui Butuman i s-au interzis mai multe drepturi, printre care şi acela de a mai lucra în sistemul penitenciar pe timpul pedepsei, plus încă doi ani după executarea ei.

Mai mult, conform deciziei Tribunalului, Ciprian Butuman trebuie să presteze, pe durata termenului de încercare,  60 de zile de muncă neremunerată în cadrul Primăriei Galaţi, ori a şcolii Gimnaziale "Constantin Gh. Marinescu" Galaţi. Dacă nu va respecta vreuna dintre condiţiile impuse de instanţă, sau dacă va săvârşi o altă faptă penală, fostul agent de penitenciare va ajunge după gratii.

Odată cu primirea sentinţei, Butuman a scăpat şi de controlul judiciar, dar i s-a pus în vedere şi faptul că trebuie să plătească 1.000 de lei drept cheltuieli judiciare. Decizia luată de Tribunalul Galaţi poate fi atacată cu apel atât de Butuman, cât şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, cei care l-au anchetat şi trimis în judecată.

Flagrant organizat de procurori

Ciprian Butuman a scăpat de închisoare, dar şi-a încheiat şi cariera de 21 de ani din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Bărbatul a ajuns în atenţia anchetatorilor în luna februarie a acestui an, când a şi fost arestat pentru 30 de zile, după ce anchetatorii au stabilit că agentul de penitenciar avea ca atribuţii de serviciu supravegherea şi îndrumarea deţinuţilor care efectuează activităţi de întreţinere şi reparaţii în incinta penitenciarului. Deşi nu avea voie să selecteze deţinuţii care au dreptul de a efectua diferite activităţi, Ciprian Butuman i-a promis unuia că îl va ajuta să iasă la muncă. Acesta nu avea însă dreptul, pentru că nu avea o condamnare definitivă. Totuşi, inculpatul „a precizat că, dacă insistă, îl poate ajuta pe martor, în schimbul unei sume de bani, dându-i de înţeles că este vorba de suma de 1.000 de euro”, se arată în rechizitoriul procurorilor. În februarie anul acesta, deţinutul respectiv a primit o condamnare definitivă, motiv pentru care Butuman i-a transmis  "să se pregătească" şi să aibă 500 de euro pentru săptămâna următoare.

Banii au fost “pregătiţi”, mai ales că deţinutul a anunţat şi organele de cercetare penală că i s-a cerut mită. Banii au ajuns la Ciprian Butuman prin intermediul soţiei deţinutului, cei doi întâlnindu-se în faţa Penitenciarului Galaţi. Imediat după ce a primit cei 500 de euro, agentul a fost luat la întrebări de oamenii legii. “Cu ocazia efectuării controlului corporal, asupra inculpatului Butuman Cristinel Ciprian a fost găsită bancnota de 500 de euro, care în prealabil fusese tratată cu praf de culoare galben-fluorescent şi inscripţionată cu cuvântul "TRAFIC”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

În faţa anchetatorilor, agentul de penitenciar nu a recunoscut faptul că a primit mită, susţinând că banii i-a luat cu împrumut de la un deţinut, altul decât cel căruia îi promisese că va fi scos la muncă. Povestea sa nu s-a dovedit însă adevărată, motiv pentru care s-a ales cu o primă condamnare.

Citit 3977 ori Ultima modificare Luni, 16 Noiembrie 2015 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.