UPDATE/ Primarul Brăilei a fost pus în libertate. Se poate întoarce la serviciu
Foto: Foto ”Viața liberă”, Teodora Miron

UPDATE/ Primarul Brăilei a fost pus în libertate. Se poate întoarce la serviciu
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)


UPDATE, 15 februarie
:
Primarul municipiului Brăila, Aurel Gabriel Simionescu, şi consilierul său, Stoica Anghelescu, au fost eliberaţi, luni după-amiază, 15 februarie, din arestul IPJ Galaţi.

Eliberarea celor doi a fost posibilă după ce magistraţii Curţii de Apel Galaţi au admis contestaţia formulată de apăratorii lor împotriva deciziei Tribunalului Galaţi. După ce au admis contestaţia, judecătorii gălăţeni au desfiinţat decizia colegilor de la Tribunal şi, în rejudecare, au respins propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi,  cu privire la arestarea preventivă a inculpaţilor. Mai mult, faţă de cei doi nu s-a luat nicio altă măsură preventivă, aşa că s-a dispus punerea lor în libertate de îndată.

"În primul rând, am cerut respingerea propunerii de arestare preventivă în legătură cu nişte fapte care nu sunt clar dovedite şi care s-au desfăşurat pe baza unei discuţii legale şi a unei hotărâri a Curţii de Apel Galaţi", ne-a explicat Gigel Potrivitu, avocatul lui Aurel Simionescu.

La aproximativ o oră de la pronunarea sentinţei, care este definitivă, Aurel Simionescu şi Stoica Anghelescu au părăsit arestul IPJ. "Zilele petrecute în arest au fos dificile, dar reprezintă o experienţă de viaţă. Nu mi-am dorit-o, dar este o experienţă", a declarat, la ieşirea din arest, primarul municipiului Brăila. Acesta a ţinut să precizeze că este un om de echipă şi şi-a dorit doar ceea ce este mai bine pentru cetăţenii din municipiul pe care îl conduce. "Eu sunt un om de echipă, nu sunt un om care bate cu pumnul în masă, nu sunt un om care să strig la oameni. Ceea ce am făcut am făcut împreună cu echipa. Brăila a fost şi este încă unul dintre oraşele care a absorbit cei mai muţi bani europeni. În 2009 - 2010, nu aveam nici prea multă experienţă, nu aveam nici practică multă, dar aveam dorinţa de a face. Sunt şi greşeli, sunt şi erori, dar de aici şi până la alte tipuri de discuţii e cale lungă", a explicat edilul.

Deşi Aurel Simionescu a  fost suspendat din funcţie, iar în locul său a fost numită o altă persoană care să-i preia atribuţiile, de marţi acesta se poate întoarce la muncă. Şi asta datorită faptului că odată cu încetarea mandatului de arestare preventivă, încetează şi ordinal prefectului de suspendare din funcţie.

Cunoscând acest lucru. Aurel Simionescu a mărturist că se va întoarce la serviciu chiar de marţi (astăzi - n.r.). "Cu siguranţă, merg la serviciu. Eu am 60 şi ceva de ani şi nu am lipsit niciodată de la muncă", a declarat Aurel Simionescu, care a mărturist că nu a discutat niciodată despre posibilitatea ca acest dosar să fie politic şi nici nu intenţionează să discute despre asta.

Aurel Gabriel Simionescu a fost arestat preventiv în urmă cu 11 zile, după ce procurorii DNA Galaţi au efectuat percheziţii în Primăria Brăila şi l-au acuzat pe edil de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi deturnare de fonduri europene.


UPDATE, 4 februarie, ora 21,00: PRIMARUL Brăilei și consilierul său, ARESTAȚI preventiv

* Atât primarul Brăilei, Aurel Gabriel Simionescu, cât şi consilierul acestuia, Stoica Anghelescu, au fost arestați pentru 30 de zile * Nemulțumiți de decizia instanței, cei doi au făcut contestații încă din sala de judecată.

În foto - Aurel Simionescu, scos de jandarmi din Primăria Brăila

După multe ore de audieri şi o noapte petrecută în arest, primarul municipiului Brăila, Aurel Gabriel Simionescu, şi consilierul său, Stoica Anghelescu, au fost aduşi, joi după-amiază, 4 februarie, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi. Şi asta după ce procurorii DNA au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a celor doi.

Şedinţa de judecată a început în jurul orei 17,00, iar în timpul dezbaterilor din sală ordonanţele de reţinere emise pe numele celor doi au expirat. Deşi erau, practic, oameni liberi, Simionescu şi Anghelescu, alături de avocaţii lor, au solicita instanţei de judecată să rămână în sală până la pronunţarea sentinţei. Solicitarea lor a fost aprobată, astfel că cei patru au rămas în sală.

După patru ore de la începerea şedinţei de judecată, magistraţii Tribunalului au  admis propunerea DNA şi au emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele celor doi. Nemulţumiţi de sentinţă, avocaţii lui Simionescu şi Anghelescu au atacat decizia imediat după pronunţare. Astfel, dosarul va pleca la Curtea de Apel Galaţi, unde alţi judecători vor decide dacă se impune sau nu arestul preventiv faţă de primarul din Brăila şi consilierul lui.


UPDATE, ora 19,30: Două persoane au fost REŢINUTE, printre care şi PRIMARUL Brăilei

Atât primarul Brăilei, Aurel Gabriel Simionescu, cât şi consilierul acestuia, Stoica Anghelescu, au primit miercuri seară, 3 februarie, ordonanţe de reţinere pentru 24 ore.

Decizia procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați a fost motivată astfel:

"SIMIONESCU AUREL GABRIEL, primar al municipiului Brăila și ANGHELESCU STOICA, director executiv al Direcției Finanțelor Publice Locale din cadrul Primăriei municipiului Brăila, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 22 iulie 2009, în contextul derulării Programului Operațional Regional, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în proporție de 85% (ce privea sprijinirea unei dezvoltări economice și sociale durabile și echilibrată teritorial, a tuturor Regiunilor României), Primăria municipiului Brăila a încheiat cu instituțiile abilitate un contract de finanțare ce avea ca obiect „Modernizare Bulevardul Dorobanților, municipiul Brăila”.
În cursul anului 2010, inculpatul Simionescu Aurel Gabriel, în calitate de ordonator principal de credite și responsabil de controlul financiar preventiv, beneficiind de sprijinul inculpatului Anghelescu Stoica, în calitate de director executiv al Direcției Finanțelor Publice Locale din cadrul Primăriei municipiului Brăila, a schimbat, cu intenție, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 2.642.179,91 lei, ce reprezintă o parte din cei 15.703.464 lei primiți ca primă tranșă de prefinanțare din fonduri europene, în cadrul proiectului menționat mai sus. Această sumă de bani a fost folosită în alte scopuri decât pentru cheltuieli eligibile în cadrul proiectului respectiv („Învățământ”, „Locuințe, servicii dezvoltare publică” etc.).
Procedura de atribuire a contractului de achiziție publică de lucrări de „Modernizare bulevardul Dorobanților, municipiul Brăila” s-a desfășurat în mai multe etape, astfel:
- o primă etapă în anul 2009, care a avut ca finalitate anularea procedurii prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor,
- a doua etapă, în perioada aprilie – iulie 2010, anulată de același Consiliu,
- a treia etapă, în luna august 2010.
Din probatoriul existent la dosarul cauzei a rezultat că modalitatea de fraudare a procedurilor de atribuire a unor contracte de prestări servicii ori execuție lucrări la nivelul autorităților publice locale a fost aceea ca anumite firme agreate, în conivență cu reprezentanții și funcționarii din cadrul autorităților publice locale, fie să ofere prețul cel mai mic/cea mai bună ofertă economică, fie să îndeplinească “anumite” condiții (tehnice, profesionale, etc.) apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, condiții care, bineînțeles, erau stabilite în mod evident în scopul arătat mai sus.
Această situație a condus ca, în timp, anumite societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de autoritățile publice locale din municipiul Brăila, respectiv Consiliul Județean Brăila și Primăria municipiului Brăila. Astfel, aceste firme au câștigat marea majoritate a contractelor de achiziție publică pe plan local și județean.
În acest context, la data de 22 decembrie 2010, Primăria Municipiului Brăila a încheiat cu o asociere de firme un contract de achiziție publică, în condițiile în care oferta financiară a acesteia a fost mai mare decât cea clasată pe locul al doilea, care ar fi trebuit să fie desemnată câștigătoare.
Prin încheierea acestui contract, inculpații Simionescu Aurel Gabriel și Anghelescu Stoica și-au îndeplinit cu intenție, în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce derivau atât din calitatea de ordonator principal de credite și responsabil de controlul financiar preventiv, cât și din calitatea de responsabil cu viza de control financiar preventiv și președinte, cu drept de vot, al comisiei de evaluare ofertelor.
Acest lucru a fost posibil prin stabilirea unor criterii vădit discriminatorii de calificare și de selecție a ofertelor, în procedura de atribuire a contractului de lucrări menționat, organizată și în anul 2009 (procedură anulată prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor).
Concret, cei doi inculpați au avizat și aprobat documentația de atribuire a contractului respectiv către asocierea de firme care propusese suma de 99.992.906,29 lei pentru executarea lucrărilor, cauzând prin aceasta, vătămarea intereselor legitime ale ofertantului clasat pe locul al 2-lea, care a acumulat cel mai mare punctaj în urma aplicării algoritmului de calcul în evaluarea ofertelor și care ofertase pentru lucrări suma de 65.648.502,88 lei.
Prin acțiunile inculpaților Simionescu Aurel Gabriel și Anghelescu Stoica a fost produs Primăriei Brăila un prejudiciu de 39.829.735,31 lei, din care 24.985.162,27 lei reprezentând finanțare nerambursabilă primită de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională și 14.844.572,66 lei prejudiciu adus bugetului local al municipiului Brăila."

În cursul zilei de 4 februarie, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


UPDATE, ora 16,00: Primarul Brăilei, audiat la DNA Galaţi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au făcut, miercuri dimineaţă, două percheziţii la Brăila, una dintre ele fiind chiar sediul Primăriei oraşului vecin.

"În cursul zilei de 3 februarie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în două locaţii situate în municipiul Brăila, din care una reprezintă sediul unei instituţi publice", se arată într-un comunicat al DNA Galaţi. Conform sursei citate, percheziţiile au fost făcute în cadrul unei anchete penale care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în anul 2010.

La percheziţiile din Primărie a asistat primarul Brăilei, Aurel Gabriel Simionescu. După aproximativ patru ore de percheziţii, timp în care anchetatorii au ridicat mai multe documente, primarul Simionescu a fost urcat într-o dubă şi, escortat de jandarmi, a fost adus la audieri la sediul DNA Galaţi. "S-au luat documente. Mi s-au cerut mai multe documente, le-am dat. Printre multe altele, este vorba şi despre bulevardul Dorobanţi", a declarat, la ieşirea din sediul Primăriei, Aurel Simionescu.

Ajuns la DNA Galaţi, primarul municipiului Brăila nu a mai răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Tot la sediul DNA a fost adus şi Stoica Anghelescu, fost director economic în Primăria Brăila, în prezent consilier al lui Simionescu. Acesta a fost adus la audieri încă de la primele ore ale dimineţii, după ce procurorii i-au percheziţionat domiciliul.

Conform unor surse, procurorii anchetează mai multe contracte privind asfaltarea unor străzi din municipiul Brăila, una dintre ele, cum după a afirmat Simionescu, fiind bulevardul Dorobanţi. Presa din Brăila a afirmat faptul că în acest dosar sunt vizate mai multe achiziţii publice făcute cu fonduri nerambursabile, proiecte realizate cu firmele de casă ale fostului preşedinte al Consiliului Judţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, încarcerat acum în Penitenciarul Focşani, după ce a fost condamnat în dosarul "Mită la PSD".

Se pare că în dosarul în care este implicat Aurel Simionescu este vorba despre un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro, iar infracţiunile anchetate sunt abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Aurel Simionescu şi Stoica Anghelescu au petrecut ore bune în sediul DNA Galaţi, audierile fiind făcute în prezenţa avocaţilor celor doi. La închiderea ediţiei, atât primarul, cât şi consilierul lui erau încă la audieri, iar procurorii urmau să decidă dacă în cauză se impune sau nu şi vreo măsură preventivă faţă de vreunul dintre ei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.


UPDATE, ora 12,45: Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a fost adus la DNA Galaţi pentru audieri.


DESCINDERI DNA la Primăria Brăila

"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Serviciul Teritorial Galați efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2010.

În cursul zilei de 3 februarie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 2 locații situate în municipiul Brăila, din care una reprezintă sediul unei instituții publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, potrivit comunicatului Direcției Naționale Anticorupție." CLICK AICI pentru a vedea COMUNICATUL DNA

Potrivit unor surse, Instituţia publică vizată este Primăria Brăila. Se pare că este vorba despre săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 10269 ori Ultima modificare Marți, 16 Februarie 2016 00:22

14 comentarii

 • postat de CERNEA
  Marți, 16 Februarie 2016 08:20
  193.230.156.***
  Si ce sa facem domnule ASA NU , sa platim hotiile primarilor si celor din preajma lui? Retineti ca nu exista autoritate publica unde sa nu se fi furat, ultima fiind ANAF. Cat despre instante, este degradant sa vezi cum de la un complet la altul cum de la o treapta de judecata la alta ,opiniile sunt diferite , ca dovada ca legea se impart dupa bunul plac. VA GANDITI DACA IN LOCUL ACESTOR PERSONAJE AR FI UN CETATEAN DE RAND???? SI PENTRU TOATE ASTEA, CA SI UN BONUS PENTRU CAT SE IMBUIBEAZA , ZI DE ZI ISI ASIGURA SALARII MARI IAR NOI LASAM LUCRURILE ASA , DOAR COMENTAM. ATUNCI DE CE SA NU O FACA????CAT MERGE ,MERGE.
  2
  6
  Raportează
 • postat de gelu
  Luni, 15 Februarie 2016 22:46
  78.97.221.***
  La Galati de ce nu sunt arestati? Toti sunt curati? DNA? Existi si la Galati?
  3
  6
  Raportează
 • postat de ASA NU
  Sâmbătă, 06 Februarie 2016 17:36
  5.2.239.***
  Vin alegerile DNA intra in joc si isi aduce aminte dupa 6 ani ca s-a produs o " deturnare de fonduri" , de la un obiectiv de interes local la alt obiectiv local , unde-i frauda ? Un "antrepenor" frustat reclama si DNA isi aduce aminte dupa 6 ani ! Mai traieste antrepenorul sau a murit ? Daca tribunalul il gaseste vinovat pe primar , Primaria Braila va trebui se returneze suma aferenta fondurilor europene , din banii brailenilor. Deci nu va bucurati veti plati valoarea fondului european "deturnat" . Cred ca DNA ar trebui sa actioneze si in interesul economic al populatie nu in interesul politic de moment.
  2
  7
  Raportează
 • postat de ASA NU
  Sâmbătă, 06 Februarie 2016 17:21
  5.2.239.***
  Am rezerve fata de decizia DNA : 1. Cum de s-a hotarat asa tarziu ? 2. Deturnare de fonduri ? , dar fondurile deturnate unde au mers ? Se pare ca sau realizat tot lucrari de interes public si nu in buzunarul primarului 3. Daca reclamantul a facut reclamatia cu rea intentie ! 4. Daca in urma procesului "deturnarea de fonduri" , de la un obiectiv public la altul tot public , se dovedeste ca e vinovat , valoarea fondului european va trebui returnata de inculpat , cum inculpatul nu va acea suma de bani respectiva , Primaria Braila va trebui sa returneze banii , adica contribuabilul brailean. Cei de la DNA isi " etaleaza muschii politici" si contribuabilul plateste ! Romani bucurativa veti plati banii aferenti fondurilor europene !!!!
  2
  7
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Vineri, 05 Februarie 2016 08:50
  193.230.156.***
  Va asteptam si la Galati .
  1
  13
  Raportează
 • postat de crystal
  Joi, 04 Februarie 2016 23:12
  95.76.32.***
  39.829.735,31 lei iseamna 10 milioane de DOLARI ! Nu le-ar fi rusine, nu ii mai satura Dumnezeu dupa ce ca iau salarii de zeci de milioane lei vechi PE LUNA tot nu le ajunge. Cine stie cate au mai facut pana sa se afle asta..
  La Galati nimic, a ajuns galatiul pe ultimul loc in multe fata de cum era capitala europeana prin anii 1900.
  Se colecteaza in continuare milioane de dolari de la populatie si agenti comerciali sub forma de taxe dar nu au fost in stare sa ii reinvesteasca. Se sifoneaza bani si la galati cu duiumul si trebuie sa unga tot felul de procurori,judecatori si altele.
  Una e sa vezi Botosani-ul un oras mic fara prea mult potential si alta e galatiul.
  Au realizat lucruri mai bune primari de COMUNE in tara decat cei de la oras care au de unde deturna bani.
  ....
  Ajunge primarul de oras acasa seara:
  -Buna seara, draga !
  -Buna seara, iubitel ! Cum a fost la treaba azi ?
  -Slab draga,slab , numai 3 contracte azi , numai 3 semnaturi dar oricum am scos 2 milioane de euro dar 1 tre' sa-l dau la ala de la finante ...
  -Bun, bun, nu-i nimic iubitel, o sa fie si zile mai bune sa faci mai mult..
  -Sa speram ..sa speram draga... ca anul asta vin alegerile si daca nu mai ies odata macar sa fim aranjati pe viata si sa pot termina odata vila aia de vacanta ..
  -Draga dar ai grija, ca e periculos ca daca te prind astia ?
  - N-aaaaare nicio treaba DNAul cu mine ,m-a controlat de vreo 2 ori dar nu au gasit nimc...de ce dau jumate din cat scot ? Ca sa se ocupe baietii din consiliu de toata hartogaraia.
  3
  20
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 04 Februarie 2016 12:36
  5.13.238.***
  Vad ca unii spun ca DNA nu salta pe nimeni din Galati, pai poate nu au de ce sa-i salte, poate nu-s corupti.
  26
  13
  Raportează
 • postat de marean
  Joi, 04 Februarie 2016 11:13
  188.25.79.***
  Pe principiul reciprocitatii, urmeaza ca DNA Braila sa il salte pe primarul Galatiului si pe acolitii lui. :))))
  Acuma, pentru mine ramane un mister cum de au scapat astia de la Galati de procurori.
  La Braila pana si vestitul presedinte CJ, Bunea Stancu, ala care injura jurnaliste, a fost umflat si condamnat deja la 3 ani de parnaie, plus ca mai are si alte dosare la rand
  La Galati nimic inca. Zici ca face parte din R Moldova sau ceva. :)))
  Mai am sperante inca ... :)))))))))))
  5
  29
  Raportează
 • postat de dreptate si adevar
  Joi, 04 Februarie 2016 01:02
  78.97.221.***
  Adica s-a dedat la fonduri europene si a vrut sa le fure? Adica primarul asta care dorea sa faca din braila capitala culturala a fost arestat ca presupus hot? Asta nu e PSD-ist? Cumd e toti psd-istii fura?
  3
  32
  Raportează
 • postat de Hannibal Lecter
  Miercuri, 03 Februarie 2016 22:07
  95.76.16.***
  Nu ma incalzeste ce au facut la Braila... Este mult de treaba si in orasul meu : Galati !!! Chiar foarte mult ... Nu stiu daca DNA galati ar face asa un pas mare sa deranjeze primarul sau alti functionari cu pozitii inalte... Cert este ca trebuie zguduit si Galatiul ca sa revenim si noi la normal inainte sa ne scufundam de tot ajutati de acesti oameni... Beciul Domnesc are paturi si mancarea la ghium este pentru toti,marfa sa fie ...
  4
  31
  Raportează
 • postat de speranta
  Miercuri, 03 Februarie 2016 21:58
  79.116.103.***
  Mai suplimentati posturile in schema DNA-ului si atunci sa vedeti ce vor curge dosarele. Mai bine platim taxe pentru astfel de posturi, decat pentru functionari care taie frunze la caini. Bravo,avem procurori competenti in DNA, faceti curatenie in aceasta tara sufocata de coruptie la toate nivelele. Mai luati-o si pe la comune ca au tentacole pana "sus".Efectul muncii Dvs. ne mai da o speranta ca urmatoarea gereratie va trai cu demnitate si va respecta legile si ca nimeni nu va fi mai presus de lege.Succes!
  3
  35
  Raportează
 • postat de ionica
  Miercuri, 03 Februarie 2016 19:58
  79.116.109.***
  pe cand si la galati ca aveti ce si aici
  5
  49
  Raportează
 • postat de Ioan
  Miercuri, 03 Februarie 2016 18:43
  5.13.244.***
  Bravo DNA..
  6
  34
  Raportează
 • postat de Cel ales
  Miercuri, 03 Februarie 2016 18:12
  109.102.89.***
  Intrebarea este: de ce au trebuit sa treaca 6 ani pentru a se demara procedurile! Doar debarcarea lui Pomta sa fie explicatia !
  3
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.