Firme de renume, implicate în EVAZIUNE FISCALĂ

Firme de renume, implicate în EVAZIUNE FISCALĂ
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi inspectori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au efectuat un număr de 32 percheziţii pe raza judeţelor Galaţi, Sibiu, Cluj, Bihor, şi Alba la sediile sociale şi punctele de lucru ale mai multor societăţi. Descinderile, care au avut loc la SC Ambient SA, Arabesque SRL, Sawa SA, MM Industry SRL, Matcris Concept SRL şi Okapi SRL, au vizat  destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii susţin că, în perioada 2011 - 2014, reprezentanţii societăţilor menţionate împreună cu administratori ai unor societăţi tip ”fantomă” au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală, prin crearea unui circuit tranzacţional fără conţinut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuţiilor la bugetul de stat. “Operaţiunile de achiziţie/livrare declarate şi/sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, de către societăţile din circuit nu au avut la bază tranzacţii reale, fiind create circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în lanţ, încercându-se astfel disimularea realităţii fiscale prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil şi de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că societăţile comerciale de tip fantomă interpuse în lanţul evazionist au fost înfiinţate pe numele unor interpuşi, persoane cu cetăţenie română şi ungară, domiciliaţi atât în judeţele Cluj şi Bihor, cât şi în Ungaria. Societăţile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvenţă.

S-a reţinut că după încasarea sumelor în conturile bancare ale societăţilor fantomă, parte din sume erau ridicate în numerar contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor.

Astfel, susţin anchetatorii, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 50.029.306 lei.

Citit 10035 ori Ultima modificare Marți, 26 Aprilie 2016 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.