Real a bătut Billa în instanţă

Real a bătut Billa în instanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procesul între cele două supermarketuri, Billa şi Real, aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi, a luat sfârşit. Judecătorii gălăţeni au decis că apelul formulat de avocaţii de la Billa este nefondat. Mai mult decât atât, cei de la Billa Invest trebuie să plătească 5.000 de lei către Real şi 5.950 de lei celor de la Laminorul S.A. Brăila, pe post de cheltuieli de judecată.

Cele două magazine s-au judecat pentru un teren aflat în Brăila, în suprafaţă de 32.453 mp, şi care a fost în proprietatea SC „Laminorul” SA Brăila. Procesul a fost judecat, iniţial, la Tribunalul Brăila, dar hotărârea dată de această instanţă a fost atacată la Curtea de Apel Galaţi, unde decizia a fost cam aceeaşi de la fond. Dar, să vedem care a fost problema pentru care au ajuns în faţa instanţei cele două mari magazine.

Cum se fac milioanele de euro

În 2004, concernul Billa a cumpărat un teren de la SC „Laminorul”, pentru care s-a încheiat un act de vânzare-cumpărare. În vecinătatea acestui teren însă, societatea brăileană mai avea o parcelă în suprafaţă totală de 32.453 mp, dar la momentul respectiv terenul cu pricina nu putea fi vândut, nefiind intabulat.

În contractul de vânzare-cumpărare încheiat între cele două firme a fost trecută şi o clauză de preferinţă.  Conform acestei clauze, „Laminorul” îşi lua obligaţia de a-i informa, cu prioritate, pe cei de la Billa atunci când terenul va fi scos la vânzare.

În februarie 2007, „Laminorul” a scos la vânzare terenul aflat în acest moment în litigiu, dar nu i-a anunţat pe cei de la Billa, ci a organizat licitaţie. În urma acestei acţiuni, terenul a fost cumpărat de un alt concern - Real.

Pe 6 martie 2007, S.C. „Laminorul” a încheiat un act de vânzare-cumpărare cu Realul pentru suma de 3.395.043 euro. În aceeaşi zi, Realul a achitat 66.569,45 euro, urmând ca diferenţa să fie achitată în termen de patru zile lucrătoare, adică cel mai târziu la data de 12 martie 2007.

Date şi contracte

Cu o zi înainte de semnarea contractului, avocatul firmei Real a trimis către „Laminorul” o adresă prin care vânzătorului i se amintea de clauza de preferinţă încheiată cu Billa.

„Având în vedere intenţia fermă de a cumpăra imobilul şi obligaţia de a ni-l vinde liber de orice sarcini şi garantând împotriva oricărei evicţiuni, vă învederăm că suntem de acord cu o eventuală prelungire a termenului de şapte zile de semnare a contractului de vânzare-cumpărare”, se arată în adresa trimisă de cei de la Real pe data de 5 martie.

Ca urmare a acestei adrese, pe 9 martie, SC „Laminorul” trimite o înştiinţare către firma Billa prin care le solicită răspunsul până pe data de 12 martie în legătură cu terenul cu pricina. Avocatul de la Billa, ştiind că terenul aflat la vânzare nu era intabulat, a răspuns în aceeaşi zi şi a solicitat „toate documentele necesare tranzacţiei, în vederea efectuării unei analize a situaţiei juridice actuale a imobilului”.

Termen mic şi nelegal

Pe 12 martie, deşi fusese notificată de Billa cu privire la necesitatea prezentării actelor necesare în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, „Laminorul” a considerat că solicitarea cu pricina nu este un răspuns, aşa că a continuat tranzacţia cu Real şi a încasat şi restul de bani, conform contractului încheiat la notariat pe 6 martie.

Termenul acordat de vânzător, trei zile - dintre care două erau sâmbătă şi duminică - a fost considerat prea mic şi nelegal, aşa că cei de la Billa au apelat la justiţie pentru a lămuri situaţia, şi i-au acţionat în instanţă atât pe cei de la „Laminorul”, cât şi pe cei de la Real.

Se pare că problema s-a lămurit, dar noi rămânem cu un singur regret: supermarket-urile s-au certat pentru terenurile din Brăila, iar la Galaţi acestea stau şi aşteaptă cumpărători.

Citit 2452 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.