Abuzul în serviciu, doar cu ÎNCĂLCAREA LEGII. Decizie a Curţii Constituţionale

Abuzul în serviciu, doar cu ÎNCĂLCAREA LEGII. Decizie a Curţii Constituţionale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Abuzul în serviciu, aşa cum este el definit acum în Codul penal, nu este constituţional. Asta au decis judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR), după ce au discutat problema. Astfel, magistraţii CCR au admis excepţia de necostituţionalitate din Codul Penal. "Admite excepţia de neconstitutionalitate şi constată că dispozitiile art. 246 alin. (1) din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma "îndeplineşte în mod defectuos" din cuprinsul acestora se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii"", se arată în decizia judecătorilor CCR.

Deşi încă nu este foarte clar ce se va întâmpla după această decizie, judecătorii CCR au indicat şi modul în care acest articol din Codul Penal poate deveni constituţional. Astfel, Curtea Constituţională a lăsat loc de interpretare pentru procurori şi judecători, care vor fi obligaţi să constate dacă cel acuzat de abuz în serviciu a încălcat sau nu vreo lege sau doar şi-a făcut treaba "în mod defectuos".

"Este o decizie de interpretare. Acest lucru înseamnă că Parlamentul nu este obligat să modifice articolele respective, ci este o interpretare pentru judecători şi procurori", a declarat, pentru Mediafax, un judecător al CCR.

Totodată, judecătorii CCR au respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Alina Bica, care face referire la abuzul în serviciu definit în Legea 78/2000. Actul normativ a stat la baza majorităţii dosarelor demnitarilor anchetaţi de DNA şi acuzaţi de abuz în serviciu. "Respinge excepţia de neconstituţionalitate, ca neîntemeiată, şi constată că dispozitiile art. 13 din Legea nr. 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate", se mai arată în decizia CCR.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie. Publicarea motivării deciziei va clarifica mult mai bine problema abuzului în serviciu, aşa cum este definit el de Codul penal.

Citit 2063 ori Ultima modificare Joi, 16 Iunie 2016 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.