POLIȚIST de frontieră gălăţean specializat în CONTRABANDĂ

POLIȚIST de frontieră gălăţean specializat în CONTRABANDĂ
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Contrabanda cu ţigări pare a fi o afacere profitabilă pentru cei care îşi doresc venituri mari în timp scurt. Tocmai de aceea, s-au format grupuri infracţionale specializate în contrabanda cu ţigări, din unele făcând parte chiar şi poliţişti de frontieră. Unul dintre aceştia este Daniel Necula, care a fost anchetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi (DIICOT) de mai multe ori.

Daniel Necula a fost chiar trimis în judecată, în 2015, pentru două infracţiuni de constituire grup infracţional organizat şi două infracţiuni de contrabandă. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Galaţi, unde are termen în luna septembrie, iar judecătorii au decis să îl scoată de sub control judiciar. În acest dosar, Daniel Necula este acuzat că, în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2012 şi decembrie 2012 - iulie 2013, a constituit două grupări infracţionale şi a adus ilegal în România 131.921 de pachete de ţigări, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 1.318.550 de lei. Chiar dacă în momentul trimiterii în judecată se afla sub control judiciar, după ce i se revocase măsura arestului preventiv, poliţistul de frontieră nu a renunţat la activitatea infracţională. Ba mai mult, Daniel Necula a format un alt grup infracţional, din care făceau parte şi George Ţandără, Constantin Spătaru, Gheorghe Cucoş şi Viorica Adnana Florescu, pentru a-şi continua activitatea de contrabandă. "„Experienţa” sa în materia iniţierii şi constituirii unui grup infracţional organizat şi în desfăşurarea activităţii de contrabandă a fost extrem de folositoare, în condiţiile în care inculpatul Necula Daniel era şi cel care avea rolul esenţial de identifica şi contacta alţi lucrători, colegi de la poliţia de frontieră, pentru a-i determina să accepte sprijinirea activităţilor infracţionale”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT. Astfel, Daniel Necula, împreună cu doi dintre membrii noii grupări, au contactat un ofiţer din cadrul Gărzii de Coastă - Sectorul Poliţiei de Frontieră Isaccea, căruia i-au propus, în schimbul sumei de 2.200 de euro, să nu îşi îndeplinească atribuţiunile de serviciu. Ofiţerul Gărzii de Coastă ar fi trebuit să le faciliteze contrabandiştilor pătrunderea în zona de frontieră pentru preluarea unei importante cantităţi de ţigări aduse ilegal din Ucraina.

Ofiţerul de la Isaccea a anunţat autorităţile competente, după care a continuat să îi ajute pe membrii grupării. Astfel a început o nouă anchetă penală care îl viza pe Daniel Necula.

Un nou dosar, acelaşi făptaş 

În acest nou dosar penal, procurorii DIICOT au arătat faptul că, pe 4 şi 26 aprilie 2016, membrii grupului infracţional au reuşit să aducă în România 105.912 pachete de ţigări cu timbru de acciză din Republica Moldova, dintre acestea 55.912 pachete fiind capturate de organele de urmărire penală. Anchetatorii susţin că, prin cele două transporturi, gruparea a creat un prejudiciu bugetului de stat de 1.171.595 de lei.

Având suficiente date, procurorii DIICOT au decis să îi prindă pe membrii grupării în flagrant. Astfel, Daniel Necula, Gheorghe Cocoş şi George Ţandără au fost opriţi, în trafic, pe DN 24 D. În ciuda faptului că cei trei au încercat să evite filtrul format pe Drumul Naţional, organele de cercetare penală au reuşit oprirea celor trei autoturisme cu care membrii grupării se deplasau. Mai mult, Daniel Necula a încercat să îşi abandona maşina şi să fugă pe câmp, fiind însă prins de poliţişti.  Acelaşi lucru l-a încercat şi George Ţandără, dar tot fără succes. Ulterior, procurorii au descoperit că în autoturisme erau 15 saci de rafie în care se aflau 55.912 pachete de ţigări.

Arestări preventive

După această acţiune, Daniel Necula şi Gheorghe Ţandără au fost arestaţi preventiv. Aceeaşi măsură s-a luat şi pentru Constantin Spătaru. Celor trei li s-au prelungit mandatele de arestare preventivă pe 18 iulie, decizia Tribunalului fiind consfinţită pe 22 iulie de Curtea de Apel Galaţi. În acelaşi dosar s-a dispus şi măsura controlului judiciar pentru Viorica Adnana Florescu, aceasta fiind una dintre persoanele care vindea ţigările aduse ilegal de ceilalţi membri ai grupării.

La finalul anchetei, procurorii DIICOT au trimis la Tribunalul Galaţi şi acest nou dosar al lui Daniel Necula, urmând să se stabilească şi un prim termen de judecată.

Citit 8590 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2016 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.