Modificări aduse în legislaţia ADOPȚIEI
Foto: Sursa foto: Internet

Modificări aduse în legislaţia ADOPȚIEI
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Legea adopţiei a fost modificată la începutul anului, iar Guvernul a aprobat recent şi normele metodologice de punere în aplicare, sistematizând foarte mult procedura.

Prin aceste schimbări s-a urmărit şi obţinut eliminarea etapelor administrative intermediare, respectiv s-a renunţat la corespondenţa pe suport de hârtie între Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei (ANPDCA), referitoare la completarea Registrului Naţional pentru Adopţii (RNA).

Conform noii reglementări, introducerea datelor referitoare la copil şi la familie în Registrul Naţional pentru Adopţii se va realiza direct, la nivelul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC).

Totodată, a fost simplificată procedura de potrivire iniţială dintre copiii adoptabili şi familiile atestate, iar această etapă se va realiza direct la nivel judeţean sau, după caz, de sector, on-line, prin intermediul Registrului Naţional pentru Adopţii.  Astfel, lista adoptatorilor pentru fiecare copil va fi generată şi vizualizată în sistem, la nivelul compartimentului de adopţii care răspunde de copil, cu eliminarea solicitărilor repetate de noi liste pe suport de hârtie, şi, implicit, a corespondenţei purtate între instituţiile de la nivel local şi central, aşa cum era procedura anterioară.

Pentru copiii aflaţi în îngrijirea statului, adopţia va putea fi stabilită şi în cazul în care părinţii/rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă, ulterior, refuză să semneze declaraţiile care ar permite desemnarea copilului ca adoptabil. Vechiul act normativ prevedea obligativitatea de a obţine aceste declaraţii şi de a se aştepta un termen de 60 zile, timp în care părţile se puteau răzgândi.

Mai mult, în cazul în care părinţii şi rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite, procedurile de adopţie vor putea fi demarate după o perioadă de 6 luni de la instituirea măsurilor de protecţie specială. Vechea lege impunea respectarea unui termen de un an.

Legea 273/2004 prevedea că valabilitatea statutului de copil adoptabil este de 2 ani, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. Legea 57/2016 a eliminat acest termen şi a stabilit că, dacă statutul este obţinut ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, acesta va fi valabil până la încuviinţarea adopţiei sau până când copilul împlineşte vârsta de 14 ani.  

În privinţa adopţiilor internaţionale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la doar un an de la deschiderea procedurii, şi nu după doi ani, aşa cum se întâmpla în vechea reglementare.

O altă noutate este reprezentată de acordarea unui concediu de acomodare de maximum un an de zile şi a unei indemnizaţii lunare pe perioada acestui concediu, care, în mod obligatoriu, include şi perioada de încredinţare în vederea adopţiei. Concediul se acordă oricăruia dintre soţii familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit, valoarea indemnizaţiei acordate fiind în cuantum de 3,4 ISR (indicator social de referinţă, de 500 lei în prezent).

În plus, valabilitatea atestatului de familie adoptatoare este prelungită de la un an, la doi ani.

La 30 iunie 2016, în Registrul Naţional pentru Adopţii, erau înregistraţi 3.250 de copii adoptabili, dintre care 2.716 erau eligibili pentru adopţie naţională, iar restul pentru adopţie internaţională. De asemenea, 1.800 de familii erau atestate pentru adopţie naţională şi alte 81 pentru adopţie internaţională, conform informaţiilor oferite de Guvern.

Citit 2847 ori Ultima modificare Luni, 12 Septembrie 2016 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.