Traficant şi consumatori de DROGURI, deferiţi justiţiei

Traficant şi consumatori de DROGURI, deferiţi justiţiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar de trafic de droguri şi au dispus trimiterea în judecată a trei persoane. Cei trei, Florin Valentin Balmuş, Dumitru Rusu şi Dănuţ U., vor da socoteală în faţa magistraţilor Tribunalului Galaţi, unde a fost deja înregistrat dosarul, pentru faptele comise.

Afacerea ilegală a fost pusă la cale în noiembrie 2015, de Florin Valentin Balmuş , zis „Vali”, care a luat decizia să-şi câştige existenţa prin cumpărarea şi revânzarea drogurilor. Pentru asta, inculpatul a plecat în Olanda, unde s-a întâlnit cu un dealer de droguri, cunoscut sub numele de „Klass”.

Ecstasy, cel mai profitabil

Procurorii DIICOT arată în rechizitoriul trimis instanţei de judecată că Balmuş s-a axat pe revânzarea pastilelor de ecstasy, pe care le cumpăra cu un euro şi le revindea în România cu 10 euro. Astfel, Balmuş a cumpărat de la dealerul olandez 1.000 de comprimate de ecstasy, pe care le-a adus în România, la începutul lunii decembrie 2015, în bagajul de cală.

Revenit în Galaţi, Florin Balmuş a început să vândă drogurile. Cum nu avea o paletă largă de clienţi, inculpatul mergea în cluburi şi încerca să-i atragă pe tineri, oferindu-le comprimatele contra sumelor de 50-60 de lei.

Afacerea ilegală a bărbatului a fost depistată repede de poliţiştii Brigăzii  de Combatere a Criminalităţii Organizate, care au început iniţial o anchetă din oficiu. După mai multe zile de investigaţii, Florin Balmuş a fost prins în flagrant după ce a vândut peste 300 de pastile de droguri. Prins asupra faptului, Balmuş a recunoscut în faţa anchetatorilor că mai are astfel de droguri acasă la prietena lui şi i-a condus pe aceştia către locuinţa cu pricina. Aici, prietena lui Balmuş le-a predat poliţiştilor o geantă în care erau 200 de comprimate, dar şi mai multe pliculeţe cu prafuri de culoare albă sau gălbuie. Comprimatele şi prafurile au fost confiscate şi supuse unor expertize tehnice, în urma cărorar s-a stabilit că toate sunt droguri care figurează pe listele substanţelor interzise.

Consumator cu valută falsă

În timpul anchetei, procurorii au aflat de la Florin Balmuş că i-a vândut  200 de comprimate de ecstasy lui Dumitru Rusu, persoană cunoscută drept consumator de droguri. „Din actele de urmărire penală efectuate în cauză, a rezultat că inculpatul Rusu Dumitru a procurat bancnote în cupiură de 50 euro falsificate, de la persoane neidentificate din municipiul Brăila, în perioada următoare ocupându-se de plasarea lor pe piaţă", se menţionaeză în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Astfel, Balmuş a primit de la Rusu suma de 1.950 de euro, formată din 39 de bancnote a 50 de euro, toate dovedindu-se false. În urma anchetei, procurorii au stabilit că bancnotele „fac parte din tipul de fals cu indicativul european EUA 0050P5, contrafacere offset. Prima aparţie a acestui tip de fals a fost semnalată în Franţa la data de 17.06.2003, iar, până în prezent, la nivel european, a fost descoperit şi retras din circuitul monetar un număr de 1.127.549 de bancnote din acest tip de contrafacere”.

Un alt consumator identificat

Tot la audieri, Florin Balmuş le-a povestit anchetatorilor şi despre Dănuţ U., pe care îl cunoştea de mai mulţi ani. Balmuş a recunoscut că i-a dat, „din prietenie”, o doză de drog amicului său, după care acesta l-a contactat şi a cumpărat mai multe pliculeţe de drog pisat, contra sumei de 100 de lei doza. Se pare că U. a păstrat drogurile pentru el şi le-a consumat la diferite petreceri sau în vacanţe.

La finalul anchetei, Balmuş s-a ales cu acuzaţiile de introducere în ţară şi trafic de droguri de mare risc. De asemenea, Dumitru Rusu s-a ales cu o acuzaţie de deţinere de droguri de mare risc, dar şi cu o acuzaţie de punere în circulaţie de valori străine contrafăcute. În acelaşi dosar va fi judecat şi D. U., acuzat de deţinere de droguri de mare risc.

Procurorii DIICOT au solicitat instanţei de judecată, la sfârşitul lunii iunie, arestarea preventivă a inculpatului Florin Balmuş, cerere acceptată de judecători. Mandatul de arestare preventivă a lui Balmuş a fost pelungit în fiecare lună, ultima prelungire fiind pe 27 septembrie. La aceeaşi dată, judecătorii au prelungit şi controlul judiciar dispus faţă de Dumitru Rusu. Măsurile preventive vor fi rediscutate de judecători pe 20 octombrie, când a fost stabilit un nou termen de judecată în acest dosar.

Procurorii DIICOT au solicitat instanţei de judecată ca inculpaţii să achite şi cheltuielile judiciare din faza de urmărire penală, în suma de 35.000 de lei (din care 20.000 de lei pentru inculpatul Valentin-Florin Balmuş, 10.000 de lei pentru inculpatul Dumitru Rusu şi 5.000 de lei pentru inculpatul Dănuţ U.).

Citit 4550 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2016 09:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.