Românii, în topul TRAFICANȚILOR de obiecte culturale
Foto: Sursa foto: Poliția Română

Românii, în topul TRAFICANȚILOR de obiecte culturale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dacă prin alte părţi, "la modă" este contrabanda cu obiecte de artă de mare preţ, la noi se poartă "mărunţişurile", care ne-a adus din nou într-un nedorit clasament al infracţionalităţii europene.

Numai la finele anului trecut, în urma aderării României la operaţiunea "Pandora", acţiune care a implicat poliţiile a 17 state europene, de pe teritoriul statului nostru au fost indisponibilizate peste 860 de bunuri culturale deţinute ilegal, reprezentând 25 la sută din totalul obiectelor identificate în Europa. "682 sunt monede antice şi medievale din argint sau bronz, iar 78 sunt bunuri arheologice susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional", se arară în comunicatul Poliţiei Române.

Pentru a ajunge la o asemenea captură, poliţiştii au făcut aproape 700 de percheziţii vizând sedii de firme, pieţe sau autoturisme şi au condus la audieri 136 de persoane. 132 de amenzi au fost aplicate celor găsiţi vinovaţi de comerţ ilegal cu bunuri culturale, poliţiştii întocmind şi 13 dosare penale pentru distrugerea unor bunuri culturale de Tezaur, săpături ilegale sau vânzare de detectoare. 11 dispozitive au fost confiscate de la suspecţii cercetaţi în dosarele amintite mai sus.

Citit 1382 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2017 02:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.