Acţiune de CONTROL | Angajaţi ”la negru” în unele spălătorii auto din Galaţi

Acţiune de CONTROL | Angajaţi ”la negru” în unele spălătorii auto din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a verificat, în perioada 20-22 iulie, spălătoriile auto din judeţul Galaţi. Acţiunea a urmărit identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi a modului în care sunt respectate măsurile de securitate şi sănătate în muncă. În final, inspectorii de muncă au aplicat amenzi de zeci de mii de lei şi au dat numeroase avertismente.

Au fost controlaţi 20 de angajatori, cu un total de 190 de lucrători. "În domeniul relaţiilor de muncă, au fost constatate 35 de deficiențe. Au fost sancţionaţi nouă angajatori, fiind aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, din care patru amenzi, în valoare totală de 51.500 de lei: trei amenzi în valoare totală de 50.000 lei, pentru muncă fără forme legale de angajare, şi o amendă în valoare de 1.500 de lei, pentru neevidenţierea orelor efectiv prestate de către salariaţi (lipsa pontajelor - n.r.)", se arată într-un comunicat al ITM Galaţi.

Principalele deficienţe constatate au fost: neîncheierea contractelor individuale de muncă, neînregistrarea acestora în registrul general de evidenţă a salariaţilor, în termenul legal, pentru cinci lucrători de la trei angajatori; nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca în zilele de repaus săptămânal; contractele cu timp parţial nu cuprind repartizarea programului de lucru şi condiţiile în care acesta se poate modifica; neacordarea concediului de odihnă neefectuat, într-o perioadă de 18 luni; neînmânarea salariatului a unui exemplar din contractul individual de muncă, anterior începerii activităţii; neacordarea drepturilor salariale cuvenite salariaţilor pentru lunile anterioare şi a contravalorii concediului de odihnă cuvenit şi neacordat dacă este cazul salariaţilor care au încetat activitatea.

Condiţii nesigure de lucru

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost constatate 24 de nereguli. Nouă angajatori au fost sancţionaţi, fiind aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale. Principalele deficienţe constatate au fost: neacordarea echipamentului individual de protecţie; utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă electrice în mediu umed; neefectuarea unei supravegheri medicale adecvate, la angajare şi periodic, pentru toţi lucrătorii.

Control după control

Nu doar inspectorii de muncă au verificat spălătoriile din Galaţi, în această vară. Controale au fost făcute şi de poliţiştii locali din cadrul Serviciului de Protecţie a Mediului. Acţiunea, în cadrul căreia au fost verificaţi 40 de agenţi economici, s-a concretizat prin aplicarea a opt de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 35.400 de lei. O spălătorie a fost chiar închisă temporar, deoarece societatea respectivă funcţiona fără autorizaţia de mediu necesară.

Citit 2438 ori Ultima modificare Marți, 08 August 2017 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.