Bogdan Ciucă, avocatul magistraţilor

Bogdan Ciucă, avocatul magistraţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deputatul PC Bogdan Ciucă va depune o serie de amendamente în favoarea magistraţilor, la legea salarizării unice *

Deputatului PC Bogdan Ciucă nu i se pare normal ca un judecător de la Curtea de Apel să fie mai prost plătit decât un director de minister. În opinia parlamentarului, grila unică de salarizare a fost făcută pe principiul „cine împarte parte-şi face”.

Nu aruncaţi cu roşii!

Bogdan Ciucă, vicepreşedinte al Comisiei Juridice a Camerei, s-a întâlnit până acum de două ori cu reprezentanţii magistraţilor, ai grefierilor, cu  reprezentanţii CSM şi ai adunărilor generale ale tuturor Curţilor de Apel.  Concluzia desprinsă de Ciucă în urma acestor întâlniri a fost că puterea judecătorească nu mai are statut de putere judecătorească, de putere în stat.

Pentru ca justiţia să aibă putere în stat ar trebui pe de o parte să nu primească ingerinţe politice, iar pe de altă parte, cei din justiţie să aibă un statut social corespunzător din punct de vedere salarial. 

„Chiar dacă se aruncă în magistraţi cu roşii şi cartofi, vreau să vă spun că numărul lor nu este atât de mare încât să influenţeze  pensia şi  salariul celor care se plâng de pensii şi salarii. Avem nevoie de o instanţă independentă. Atâta vreme cât un judecător la Curtea de Apel, pe noua grilă de salarizare, va avea un salariu mai mic decât un director de minister, câtă vreme secretari de stat şi subsecretari de stat vor avea salarii mai mari decât parlamentarii, şi decât judecătorii, nu e corect!”, a declarat Bogan Ciucă.

În urma unul calcul, deputatul a constatat că magistraţilor nu le îngheaţă veniturile, ci le scad pe noua grilă de salarizare.

Justiţia, subfinanţată

În opinia deputatului, problema dominantă ar fi că la ora actuală justiţia este subfinanţată‚ iar un aparat de justiţie sărac nu are nici forţă, nici independenţă. Ciucă a declarat că Justiţia ar avea nevoie de minim 100 de milioane de lei pentru a putea funcţiona în condiţii de avarie până la finele anului, dar Guvernul a decis să direcţioneze către instanţe 61 milioane de lei.

Deputatul a amintit că acum câteva luni a fost încheiat un protocol cu Poşta pentru transmiterea citaţiilor. S-a pierdut din vedere că în actul de justiţie nu există doar citaţii, ci şi comunicări ale instanţei cu alte instituţii.

Pentru că exista riscul ca peste 1.000 de dosare să fie amânate pentru că nu există bani de comunicări, Ciucă a cerut joi dimineaţă Ministerului de Justiţie să reevalueze protocolul cu Poşta, introducând şi celelalte comunicări ale instanţelor.

Astăzi, 11 septembrie, deputatul va depune la pachetul de legi pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea o serie de amendamente desprinse din discuţiile cu magistraţii şi grefierii. Amendamentele vor fi analizate de Guvern care, dacă le va considera utile, le va prelua.

Citit 999 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.