Condiţiile grele din penitenciar reduc pedepsele deţinuţilor

Condiţiile grele din penitenciar reduc pedepsele deţinuţilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premieră în sistemul penitenciar din România. Începând de astăzi, 19 octombrie, deţinuţii vor beneficia de reducerea pedepselor dacă au stat în condiţii necorespunzătoare după gratii. Conform Hotnews, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că primii deţinuţi care vor beneficia de această prevedere legală vor pleca acasă chiar de astăzi.

Tudorel Toader a explicat că un deţinut care a stat 60 de zile în penitenciar, în condiţii necorespunzătoare, va beneficia de o reducere a pedepsei cu 12 zile, adică se va considera că a executat 72 de zile. "Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut calculele. Mâine vor intra în libertate primii deţinuţi", a declarat ministrul Justiţiei.

Despre finalizarea proiectului privind legile Justiţiei, Tudorel Toader a scris, ieri dimineaţă, chiar pe pagina sa de facebook, unde a precizat că prioritară este rezolvarea condiţiilor din penitenciare. "La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, şase  zile din pedeapsa aplicată", a explicat ministrul.

Mai mult, Toader a spus că există în lucru şi o lege care prevede că o parte a pedepsei cu închisoarea - sau toată pedeapsa - poate fi executată cu supraveghere electronică.

Ministrul a declarat şi că "dinamica populaţiei penitenciare din ultima vreme este una favorabilă, numărul de intrări este mai mic decât numărul de ieşiri".

Tudorel Toader a mai spus că, la mijlocul lunii noiembrie, va avea o serie de discuţii cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, dar şi cu alte instituţii abilitate, care, prin expertiza lor, pot să îmbunătăţească pachetul de legi. Ministrul i-a invitat şi pe parlamentari să lucreze în paralel şi să vină cu propriile propuneri.

Citit 3939 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2017 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.