UE declară război platformelor care distribuie ştiri false

UE declară război platformelor care distribuie ştiri false
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Uniunea Europeană pregăteşte contracararea reţelor de socializare online acuzate că răspândesc ştiri false, Bruxelles-ul avertizând că scandaluri precum utilizarea în scop electoral a datelor Facebook riscă "subminarea sistemelor democratice" înaintea scrutinului europarlamentar.

Julian King, comisarul european pentru Securitatea UE, a cerut un plan "clar" referitor la modul în care reţelele de socializare online îşi desfăşoară activităţile în perioade electorale sensibile, începând cu scrutinul europarlamentar programat în mai 2019. King i-a trimis o scrisoare lui Mariya Gabriel, comisarul pentru Economie Digitală, în care cere mai multă transparenţă asupra algoritmelor pe care platformele de internet le folosesc pentru promovarea ştirilor, fixarea de limite privind colectarea datelor de natură personală în scopuri politice şi dezvăluirea de către companiile din domeniul tehnologiei informaţionale a surselor de finanţare a "conţinutului sponsorizat". Julian King pledează pentru o "abordare mai constrângătoare" în locul autoreglementărilor, inclusiv prin stabilirea unor "indicatori de performanţe definiţi clar". Propunerile formulate de Julian King sunt susţinute de alţi comisari care contribuie la elaborarea planurilor Uniunii Europene de contracarare a "dezinformării online".

Dezvăluirile privind activităţile firmei Cambridge Analytica au accelerat dezbaterile, oficialii europeni insistând pentru linii legislative mai clare referitoare la modul în care platformele online trebuie să acţioneze pentru protejarea democraţiei. "Activităţile de profilare psihometrică" de genul celor la care ar fi recurs firma Cambridge Analytica sunt doar "un preambul al efectelor profund îngrijorătoare pe care acţiuni precum dezinformarea le pot avea asupra democraţiilor liberale funcţionale", afirmă King.

Avertismentul Bruxelles-ului intervine în contextul în care numeroase state din cadrul Uniunii Europene elaborează "legi contra ştirilor false", pe fondul suspiciunilor privind ingerinţe ale Rusiei în alegeri desfăşurate în Europa în ultimul an.

Un sondaj de opinie realizat la nivelul Uniunii Europene relevă că mai mult de o treime dintre cetăţenii europeni întâlnesc zilnic ştiri false, iar 83% consideră acest fenomen drept o ameninţare la adresa democraţiei.

Sursa: go4it.ro

Citit 2773 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Aprilie 2018 01:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.