Fobiile, uşor de încurcat, greu de pronunţat

Fobiile, uşor de încurcat, greu de pronunţat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ştiaţi că, potrivit cercetătorilor, oamenii au ajuns să se teamă la propriu de pierderea telefonului mobil, ori de ceea ce spun alţii despre ei? Există chiar şi fobii legate de numere, mirosuri, culori, etc. Iar toate acestea sunt extrem de uşor de încurcat între ele, iar în acelaşi timp extrem de greu de pronunţat, pe alocuri.

Să începem, aşadar, cu teama de a pierde telefonul mobil. Se cheamă nomofobie şi este, la propriu, frica de a sta departe de propriul smartphone. Asta ca să înţelegem cu toţii unde a ajuns lumea! Unii teoreticieni spun că nomofobia se manifestă şi prin teama de a rămâne fără semnal la telefon, ori fără baterie. Nomofobia provine din limba engleză şi se traduce prin "no-mobile-phone", adică "fără telefon mobil". Câţi dintre voi vă temeţi că, într-o zi, o să vă pierdeţi telefoanele?

Allodoxaphobia, sau teama imensă de ceea ce cred alţii despre ceea ce zici ori faci, este o tulburare psihică care îi face pe suferinzi să evite până şi intrarea într-o discuţie în contradictoriu, pentru a nu fi neliniştiţi.

Sesquipedalofobie. Un cuvânt bun pentru jocul "Spânzurătoarea", acesta exprimă teama oamenilor pentru cuvintele lungi. Şi, dacă ne gândim că unele dintre ele chiar te pot pune în încurcătură, atunci este complet justificată. La urma urmei, cui i-ar plăcea să se fâstâcească atunci când spune "PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA"?

Ce m-a frapat, însă, atunci când citeam despre fobii a fost că unii oameni au o teamă faţă de petreceri. Multe persoane devin puţin agitate şi emoţionate înainte de o petrecere, gândindu-se mai ales la faptul că trebuie să converseze cu cei prezenţi, însă cele care au această fobie, care se numeşte deipnofobie, se tem realmente de petreceri şi de conversaţiile din timpul lor.

Şi, ca să închei într-o notă veselă, să  nu vă speriaţi dacă aveţi o fobie legată de un anumit lucru sau animal. Există oameni care suferă de panofobie, care înseamnă, la propriu, teama de orice. Iar aia nu este viaţă!

Cuvântul săptămânii 

Optofobia - Probabil aveţi şi voi prieteni cărora le vine greu să se trezească dimineaţa şi să meargă la serviciu. Însă optofobia nu este un alint, ci o tulburare psihică care îi nelinişteşte teribil pe cei care o au, mai ales în timpul dimineţii, când trebuie să deschidă ochii. Cauzată de multe ori de imaginea unui accident teribil ori a unui alt eveniment neplăcut, optofobia se tratează fie cu psihoterapie, fie cu medicamente antidepresive!

Citit 2182 ori Ultima modificare Joi, 14 Decembrie 2017 18:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.